Linkovi

Ostavka zbog obnažene fotografije


Karijera kongresmena Kristofera Lija završena posle samo dve godine zbog skandala koji je izbio posle objavljivanja njegove obnažene fotografije koju je poslao neimenovanoj ženskoj osobi
Karijera kongresmena Kristofera Lija završena posle samo dve godine zbog skandala koji je izbio posle objavljivanja njegove obnažene fotografije koju je poslao neimenovanoj ženskoj osobi

Vašington je juče potresao još jedan skandal – ovaj put ne striktno političke prirode. Predstavnički dom je jutros počeo sa radom sa jednim republikancem manje. Kongresmen Kristofer Li iz države Njujork juče kasno posle podne podneo je zvaničnu ostavku samo nekoliko sati pošto je vebsajt "Goker" objavio njegovu obnaženu fotografiju.

Njujorški kongresmen, republikanac Kristofer Li ostao je bez posla brzinom svetlosti od blica digitalnog fotoaparata. Vebsajt specijalizovan za žutu štampu "Goker" objavio je fotografiju koju je Li elektronskom poštom poslao ženskoj osobi koju je upoznao preko vebsajta "Kregslist".

Predstavnik kongresmena Lija sinoć je u Kongresu pročitao njegovu pismenu ostavku.

Li je podneo ostavku samo mesec dana pošto su njegova supruga, sin i šira porodica prisustvovali zakletvi koju je podneo na početku drugog mandata. On je takođe tek postao član uticajnog Odbora za namenska sredstva.

"Ja sam u šoku. Poznajem Krisa Lija i možda je reč šok previše blaga. Ne mogu da verujem šta se ovde dogodilo", kaže politički analitičar, Bob Dejvis.

Vebsajt "Goker" kaže da neimenovana ženska osoba, vladina službenica, koja je dobila fotografiju obnaženog kongresmena takođe nije mogla da veruje šta vidi. Na vebsajtu se navodi da se Kristofer Li lažno predstavio kao lobista za razvode. Posle nekoliko razmenjenih imejlova, ona je proverila njegov identitet i otkrila da je on zapravo oženjeni zakonodavac.

Lijevo poslednje izlaganje u Predstavničkom domu bio je prošlomesečni govor o reformi zdravstvene zaštite, a poslednja izjava, “žalim zbog štete koju su moji postupci naneli mojoj porodici, mojim kolegama i biračima. Napravio sam velike greške”.

Li je drugi kongresmen u poslednjih manje od godinu dana koji je zbog seksualnog skandala morao da napusti položaj. Kongresmen Erik Masa je prošlog marta bio optužen da je navodno seksualno zlostavljao mladog kolegu koju je radio za njega.

U Njujorku će biti održani specijalni izbori u okrugu predstavnika Kristofera Lija, a koji je tradicionalno republikanski. Do tada, Kongres će obavljati posao sa 434 članova.

XS
SM
MD
LG