Linkovi

Obama traži hitno usvajanje START-a


Ruski i američki predsednici, Dmitrij Medvedev i Barak Obama nedavno su razgovarali o START-u na marginama samita APEC-a u Jokohami
Ruski i američki predsednici, Dmitrij Medvedev i Barak Obama nedavno su razgovarali o START-u na marginama samita APEC-a u Jokohami

Američki predsednik Barak Obama vrši pritisak na Kongres da ratifikuje novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) pre odlaska na pauzu povodom božićnih i novogodišnjih praznika.

Tokom svog redovnog obraćanja naciji subotom, Obama je naglasio da je ratifikacija sporazuma sa Rusijom od ključne važnosti za bezbednost države i da nema veze sa dobijanjem političkih poena. Bez START-a, dodao je Obama, Sjedinjene Države neće imati svoje inspektore u Rusiji da na licu mesta provere nuklearni arsenal Moskve.

Obama je ponovio da je neusvajanje sporazuma oglušavanje na poziv bivšeg predsednika Ronalda Regana koji je govorio "veruj, ali proveri" kada se radi o nuklearnom oružju. Obama takođe kaže da su novi START podržali bivši predsednici Bil Klinton i Džordž Buš stariji, kao i svi republikanski državni sekretari koji su još živi.

Obama je istakao da računa na Kongres da pokaže identičnu dvostranačku saradnju prilikom ratifikacije sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, kao što je to bio slučaj prilikom usvajanja ključnog ekonomskoh paketa o produžetku poreskih olakšica.

XS
SM
MD
LG