Linkovi

Još jedna prilika Portugalu


Španska ministarka finansija Elena Salgado (desno) na sastanku ministara finansija EU u Briselu rekla da se solidariše sa ženom koja je optužila predsednika MMF-a Dominika Stros Kana za seksualno zlostavljanje, 17. maj 2011.
Španska ministarka finansija Elena Salgado (desno) na sastanku ministara finansija EU u Briselu rekla da se solidariše sa ženom koja je optužila predsednika MMF-a Dominika Stros Kana za seksualno zlostavljanje, 17. maj 2011.

Ministri finansija evro-zone su na skupu u Briselu podvukli cifru kredita portugalskoj vladi. Lisabon će dobiti 78 milijardi evra, ali se zauzvrat traže oštre mere štednje. Grčka, koja je još daleko od izlaska iz krize, ima problem sa privatizacijom, upozoreno iz Brisela, uz zahtev da se što pre rasproda dobar deo državne imovine. Istovremeno, skandal u koji je upleten izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda mogao bi da košta Evropljane tradicionalno prestižne pozicije na čelu te svetske finansijske institucije.

Portugal, koji je, uz Grčku i Irsku, na čelu evropskih kandidata za bankrotstvo, dobio je od evropskih ministara finansija još jednu priliku - 78 milijardi evra povoljnih kredita. To bi, uz oštre mjere štednje, trebalo izvući Lisabon iz velikih pomanjkanja u državnom budžetu.

Postavljeni su i konkretni uslovi, naime u naredne dvije godine vlada mora stegnuti kaiš do te mjere da budžetski minus sa devet, spadne na podnošljivih tri odsto.

Naredni pacijent je Grčka u kojoj svaki novi obračun duga donosi i nove probleme. Nedavno se ispostavilo da na dosadašnjih 110 milijardi evra kredita treba dodati barem još pola od te sume. Kao preduslov da Brisel uopšte počne da razmišlja o eventualnom reprogramiranju grčkog duga, smanjenju kamatnih stopa ili rokova za vraćanje dugova jeste uspostavljanje oštrijih mjera štednje i hrabrije upuštanje u privatizaciju.

"Vjerujemo da obim privatizacije kakav je predvidjela grčka vlada, mora biti korigovan i na osnovu izvještaja Centralne banke, Evropske komisije i Medjunarodnog monetarnog fonda. U junu ćemo moći da zaključimo poglavlje o Grčkoj", poručuje predsjedavajući evro-zone i predsednik vlade Luksemburga, Žan-Klod Junker.

"Iako je fiskalno poravnanje postignuto u Grčkoj u proteklih 12 mjeseci bez premca, ta zemlja mora još snažnije raditi na fiskalnim i strukturalnim reformama, kao i bez odlaganja započeti ambiciozan program privatizacije koji vrijedi 50 milijardi evra", kaže evropski komesar za finansije, Oli Ren.

Iako na skupu ministara finansija nije bilo diskusije o skandalu sa predsjednikom Medjunarodnog monetarnog fonda, Dominikom Stros Kanom, ipak je to pitanje bilo prisutno i izazvalo je reakcije uccesnika. Tako luksemburški predsjednik vlade, Junker kaže:

"Iako nismo o ovome razgovarali, moram reći da sam veoma tužan i uznemiren jer je riječ o mom dobrom prijatelju. Ne svidjaju mi se slike kakve vidim na TV-u, veoma su tužne i dramatične. Gospodin Stros je u rukama američkog pravosudja i nije na nama da to komentarišemo, ali me sve skupa čini veoma tužnim."

"Optužba protiv Stros Kana je veoma ozbiljna. U ovom trenutku moramo dozvoliti pravdi da djeluje, a moja solidarnost je na prvom mjestu sa ženom koja je doživjela napad, ako se to zaista pokaže kao tačno", rekla je španska ministarka finansija Elena Salgado.

Mjesto predstavnika Medjunarodnog monetarnog fonda na sastanku ministara finansija nije ostalo upražnjeno Stros Kanovim hapšenjem jer ga je po hitnom postupku popunila egipatski ekonomski ekspert, Nemat Šafik.

Medju Evropljanima raste bojazan da bi skandal sa aktuelnim predsjednikom svjetske finansijske institucije, inače vjerovatnim kandidatom socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj, mogao trajno da ih liši mogućnosti da daju svog kandidata za ovu poziciju koju tradicionalno popunjavaju još od kraja 1940-ih godina.

XS
SM
MD
LG