Linkovi

Gejts: Vlade se uzajamno lažu


Odlazeći šef Pentagona, Robert Gejts u nedavnoj poseti američkim vojnim trupama u Avganistanu
Odlazeći šef Pentagona, Robert Gejts u nedavnoj poseti američkim vojnim trupama u Avganistanu

Pakistanska vojska je demantovala da je jedan oficir uhapšen zbog toga što je pomagao Sjedinjenim Državama da uđu u trag i ubiju Osamu bin Ladena, lidera terorističke organizacije Al Kaida. Pakistanska vojska tvrdi da je ta tvrdnja "pogrešna i potpuno neosnovana.“

Portparol pakistanskih oružanih snaga general major Atar Abas odbacio je izvštaj objavljen u listu Njujork tajms, prema kome se jedan major pakistanske vojske našao u grupi od pet osoba pritvorenih od strane vojne obaveštajne službe Pakistana. U izveštaju se takođe navodi da su ostale četiri osobe bili američki doušnici. Za sada nije poznato šta se dogodilo sa njima.

U međuvremenu, odlazeći šef Pentagona, Robert Gejts, odgovarao je na pitanja o tome tokom jučerašnjeg svedočenja pred jednim senatskim odborom. Senator Patrik Lihi postavio je sledeća pitanja:

"Koliko dugo možemo da podržavamo vlade koje nas lažu? Kada treba reći 'dosta više'? Da počnemo sa sekretarom Gejtsom.“

"Pre svega, na osnovu svog 27-ogodišnjeg iskustva u Centralnoj obaveštajnoj agenciji i četiri i po godine na sadašnjem položaju, rekao bih da se većina vlada uzajamno laže. To je način na koji se radi“, odgovorio je Gejts.

"A, da li hapse ljude koji im pomažu, kada kažu da su naši saveznici", upitao je zatim senator Lejhi.

"Ponekad hapse, a ponekad nas špijuniraju, iako su naši veoma bliski saveznici", rekao je Gejts.

"I mi im dajemo pomoć", pitao je senator Lejhi.

"To je realnost sa kojom se suočavamo u svetu", zaključio je šef Pentagona.

Na jučerašnjem brifingu u Beloj kući portparol Džej Karni je bio upitan o pomenutom izveštaju u Njujork tajmsu.

"Nemam konkretne informacije o tom izveštaju. Mogu da kažem da su naši odnosi sa Pakistanom izuzetno važni. Takođe su komplikovani, što smo jasno predočili i već duže vreme prilično otvoreno govorimo o tome", rekao je Karni.

Veze između Vašingtona i Islamabada su zategnute otkako je ubijen Osama bin Laden. Grupa američkih zakonodavaca takođe preti da će ukinuti godišnju američku pomoć Pakistanu vrednu četiri milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG