Linkovi

Renoviran prostor Šekspirovog teatra


Nova zgrada Britanske kraljevske Šekspirove kompanije je po mišljenju stručnjaka, savršeni spoj starog i novog
Nova zgrada Britanske kraljevske Šekspirove kompanije je po mišljenju stručnjaka, savršeni spoj starog i novog

Britanska Kraljevska Šekspirova kompanija je dobila novi dom u Stratfordu na Evonu. Pozorišna kompanija, koja će tokom 2011. proslaviti svoju pedesetu godišnjicu, otvorila je svoj obnovljeni prostor. U sali sa hiljadu sedišta, zadržani su pojedini elementi zgrade iz 1930-ih u art deco stilu, ali u kombinaciji sa modernom tehnologijom stvoren je kompleks koji prema ocenama kompanije sasvim odgovara 21. veku.

Nedaleko od kuće u kojoj se Vilijam Šekspir rodio i u kojoj je živeo i umro, istorijskom pozorištu je produžen život. Obnovljeni dom Kraljevske Šekspirove kompanije u Stratfordu na Evonu, spoj je starog i novog, mešavina ostataka originalnog viktorijanskog teatra iz 19. veka, zgrade iz 1932. u art deco stilu i izvođačkih prostora izgrađenih za 21. vek. Prvobitna glavna scena je sada ulazni prostor, kaže umetnički direktor Majkl Bojd.

"Nijedan gledalac sada ne može da uđe u auditorijum, a da ne kroči na iste daske po kojima su išli Lorens Olivije i Vivijen Li", priča Bojd.

Uključenje publike u ceo doživljaj je jedna od glavnih atrakcija obnove koja je koštala gotovo 200 miliona dolara. Pozornica je pomerena u središte sale. Izvršna direktorka Viki Hejvud kaže da nijedno sedište nije daleko od akcije.

"Prelazimo na Avatar. Ako hoćete da dođete i doživite 3-D, dođite u naše pozorište.“

Na izložbi na gornjoj etaži, pripremljena je digitalna prezentacija u okviru koje se komentari posetilaca o Šekspiru projektuju na zid. Na taj način se formira živa, promenljiva skulptura sastavljena od reči. Šekspir je popularan i među decom.

"Mislim da je on važan, jer svi i dalje uživaju u njegovim pričama iako su zaista stare" kaže Sofi Rajs.

"Mislim da je zaista zanimljiv i mnoge njegove drame su zaista zabavne, iako mogu da budu tužne i dramatične i slično, jer je on na neki način sve to uradio", dodaje Holi Bolger.

"Od svega što je uradio, najomiljenija mi je verovatno ‘Bura’, jer je zaista zabavna", otkriva Kristijan Alfor.

Na sceni postoji radionica za mlade ljubitelje teatra. Tajna stvaranja nove publike je pridobijanje mladih, kaže Bojd.

"Treba ih uhvatiti kad imaju osam godina i još uče nove reči i još uopšte nisu odmaknuti od engleskog iz 17. veka. Za njih su to čudne nove reči koje treba naučiti i međusobno razmenjivati", objašnjava Bojd.

Publika nije jedina koja će imati korist. Pozorište je dobilo nove garderobe i bolji pristup sceni, tako da glumci više ne moraju da jure gore i preko pozorišta - da bi mogli da uđu na pozornicu s druge strane.

Kraljevsko Šekspirovo pozorište slavi 50. godišnjicu 2011, a 2012. biće domaćin svetskog Šekspirovog festivala u saradnji sa pozorišnim kompanijama iz celog sveta, uključujući Afriku, Indiju i Sjedinjene Države.

Prva izvođenja Šekspirovih komada će početi na proleće. Glumac Nik Asberi kaže da pozorišno iskustvo ima suštinski značaj.

"U ovom sve virtuelnijem svetu, pozorište, a posebno ovaj teatar, može da predvodi put u zlatno doba.“

Tu je i nova kula sa impresivnim pogledom na Šekspirov rodni grad. U daljini, vidi se crkveno groblje u kojem je pre 450 godina sahranjen najčuveniji dramski pisac, čije delo živi i dalje.

XS
SM
MD
LG