Linkovi

NATO preuzeo komandu


Francuski pilot u NATO misiji u Libiji
Francuski pilot u NATO misiji u Libiji

Vazdušna operacija medjunarodnih snaga nad Libijom i formalno je pod komandom NATO-a, a Zapadna vojna alijansa će striktno sprovoditi rezoluciju Saveta bezbednosti, embargo na isporuku oružja, zabranu letova i zaštitu civila u Libiji.

Jutros, tačno u 6 sati po briselskom vremenu, vojna alijansa je preuzela komandu nad medjunarodnom vazdušnom operacijom u Libiji, potvrdjeno je u sjedištu NATO-a u Briselu.

Vojni savez je stavio u dejstvo svoje potencijale kako bi sproveo traženo - embargo na isporuku oružja, uspostavu zone zabrane letenja i preduzeo akcije kako bi zaštitio civile i civilne centre. Ukazuje se, uz ovo, da je NATO usredsređen, u skladu sa UN rezolucijom 1973, na zaštitu civila i civilnih naselja od mogućih napada.

To je zvanično saopštenje Stalnog saveta NATO-a oko kojeg su se dugo lomila koplja većine saveznica sa jedne i Turske sa druge strane.

"NATO saveznici su odlučili da osnaže zonu zabrane letenja iznad Libije. Mi preuzimamo akciju kao dio šireg medjunarodnog nastojanja da se zaštite civili od napada Gadafijevog režima", izjavio je generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.

Koliko će to umanjinti ulogu Amerike u medjunarodnoj operaciji, bilo je pitanje za predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a.

"Amerika, zajedno za ostalih 27 članica NATO-a je odlučila da je zajednička komanda operacije najbolje rješenje za bavljenje ovom krizom. Objedinjena vojna komanda znači i objedinjenu političku kontrolu operacije. Uz ovo, Amerika nastavlja sa učešćem u medjunarodnoj operaciji, dajući svoje jedinstvene mogućnosti naporima saveznika i zato smo zahvalni Americi za njeno učešće”, rekao je Admiral Đampaolo Di Paola, predsednik vojnog komiteta NATO-a.

Medjutim, šta u slučaju naoružavanja pobunjenika u Libiji, kakvo najavljuje i o čemu razmišljaju u nekolicini savezničkih zemalja. Hoće li se tada NATO naći u situaciji da zaustavlja brodove sa oružjem jer krše embargo uspostavljen rezolucijom UN-a?

"Ima onih koji različito tumače rezoluciju. Nije baš pretjerano jasno da li se time krši ili ne rezolucija, teško je to sada komentarisati. Ono što je jasno, jeste da mi rezoluciju sprovodimo, a svima je jasno da se trenutno vodi diskusija o tome", odgovorio je Paola.

U međuvremenu, američki mediji izveštavaju da je Centralna obaveštajna agencija uputila tim operativaca u Libiju koji će prikupljati informacije i uspostaviti odnose sa pobunjeničkim snagama. U novinskim izveštajima se takođe citiraju izjave zvaničnika koji kažu da će obaveštajci proveravati identitet i sposobnost pobunjeničkih snaga pre nego što saveznici budu odlučili da li da ih snabdevaju oružjem. Citirajući britanske zvanične izvore list Njujork tajms je objavio da se u Libiji već nalaze i britanski obaveštajni oficiri, kao i pripadnici britanskih specijalnih snaga.

U komentaru da se na libijskom terenu sada nalaze i američki i britanski obaveštajci, predsednik vojnog komiteta NATO-a ukazuje da vojna organizacija koristi obavještajne podatke svojih članica i nije posebno zabrinuta sa koje strane i na koji način se do tih podataka došlo.

U Vašingtonu, Bela kuća je ponovila da SAD još nisu odlučile da li da počnu da naoružavaju pobunjenike. Saopštenje Bele kuće objavljeno je u jeku izveštaja da je predsednik Barak Obama odobrio tajnu akciju za pružanje pomoći libijskim pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG