Linkovi

Nastavak borbi u Libiji


Novi regruti libijskih pobunjenika na obuci
Novi regruti libijskih pobunjenika na obuci

Pobunjenici u Libiji upozorili su da će trupe lojalne Moameru Gadafiju počiniti masakr u Misrati, ukoliko NATO ne intenzivira napade na vladine snage u tom gradu. Generalni sekretar Vojne alijanse obećao je u Berlinu da će za vojnu operaciju u Libiji biti obezbijeđeni svi neophodni resursi.

Libijski pobunjenici saopštili su da je masakr u Misrati neminovan, ukoliko im NATO ne pruži veću podršku u borbi protiv vladinih trupa. Portparol pobunjeničkih snaga saopštio je da su u raketnom napadu na stambeno područje, blizu tog lučkog grada, poginule 23 osobe. Na amaterskom video snimku, koji nije mogao da bude provjeren iz nezavisnih izvora, vidi se značajna šteta na zgradama. Misrata je pod opsadom već šest nedjelja i međunarodne organizacije upozoravaju na sigurnu humanitarnu krizu u tom gradu.

Zapadna vojna alijansa podijeljena je u vezi sa učešćem većeg broja saveznika u intenziviranim bombaškim napadima. Članice NATO-a su međutim u Berlinu, umjesto podjela, u prvi plan istakle zajednički cilj u Libiji - odlazak Moamera Gadafija sa vlasti.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je na sastanku ministara inostranih poslova saopštio da alijansa preduzima sve mjere da bi spriječila brutalne i sistematske napade Gadafija na njegov narod.

“Spremni smo da u okviru našeg mandata obezbijedimo sve neohodne resurse i maksimalnu operativnu fleksibilnost. Biće zadržan visoko operativni tempo protiv legitimnih ciljeva i vršićemo pritisak dok god je to potrebno.”

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Berlinu
Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Berlinu

Rasmusen je međutim dodao da sama vojna sila ne može da obezbijedi rješenje krize.

“Nemamo namjeru da se miješamo u libijsku politiku. Libijci treba da odlučuju o budućnosti svoje zemlje. Imamo međutim kontakte sa opozicijom. “

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je na sastanku da će SAD "snažno podržati" vojna nastojanja NATO-a u Libiji, pozvala zemlje članice da ostanu jedinstvene i istakla da je potrebno izvršiti dodatni politicki pritisak na Gadafija.

O situaciji u Libiji raspravljalo se i na konferenciji u Kairu, kojoj su prisustvovali zvaničnici Evropske unije, Arapske lige i Afričke unije. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun kazao je da su delegati postigli saglasnost o jedinstvenom pristupu u nalaženju dugoročnog rješenja libijske krize. Takođe je pozvao na hitan prekid vatre.

"Potpuno je neprihvatljivo što Gadafi ubija svoj narod. Riječ je kršenju ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, tako da je vjerujem da je u potpunosti izgubio legitimitet.”

Lideri najvećih svjetskih ekonomija u ekspanziji - Kine, Rusije, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike- su na sastanku u Kini saopštili da bi situaciju u Libiji trebalo riješiti bez upotrebe vojne sile.

"Rusija je, poput ostalih članica BRIKS-a, veoma zabrinuta zbog situacije u Libiji i civilnih žrtava. Dijelimo stav da se situacija u toj zemlji može jedino riješiti političkim i diplomatskim sredstvima.”

Libijska državna televizija u međuvremenu je emitovala snimak Moamera Gadafija kako obilazi Tripoli u otvorenom vozilu dok je, kako je saopšteno, NATO bombardovao libijsku prijestonicu. U izvještaju se takođe navodi da su vazdušni napadi izvedeni danas, dok dopisnici Rojtersa kažu da su čuli četiri eksplozije i vidjeli dim kako se diže iznad jugoistočnog dijela grada.

XS
SM
MD
LG