Linkovi

Borbe u Libiji na više frontova


Libijski pobunjenici u predgradju Brege, 4. april 2011.
Libijski pobunjenici u predgradju Brege, 4. april 2011.

Libijske trupe lojalne lideru Moameru Gadafiju koriste tenkove i snajpere kako bi održale grad Misratu pod opsadom dok se diplomatska nastojanja za okončanje libijskog konflikta nastavljaju.

Danas je takodje izvešteno o sukobima u istočnoj Libiji, gde su pobunjeničke i pro-vladine snage u pat poziciji. Libijski pobunjenici su danas započeli novu ofanzivu na strateški važan grad Brega, u kojem je naftna industrija.

U medjuvremenu, izaslanik libijske vlade putuje po Evropi radi razgovora o okončanju sukoba.

Vršilac dužnosti libijskog ministra inostranih poslova Abdul Ati Al Obeidi će se, prema očekivanjima, sastati sa turskim funkcionerima radi razgovora o uspostavljanju primirja sa opozicionim snagama.

Taj izaslanik koji predstavlja Moamera Gadafija održao je juče sličan sastanak sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom u Atini.
Italija je danas priznala pobunjenike kao jedine legitimne predstavnike Libije.

Njujork Tajms u medjuvremenu beleži da je Gadafijev sin, Seif el-Islam Gadafi, predložio rešenje konflikta u skladu sa kojim bi se njegov otac odrekao vlasti radi prelaza na ustavnu demokratiju pod upravom njegovog sina. Medjutim, list navodi izjavu jednog diplomate sa bliskim vezama sa libijskom vladom, prema koje ni Gadafi niti pobunjeničke snage nisu spremni da prihvate predlog Seifa el-Islama.

XS
SM
MD
LG