Linkovi

Libijski režim pod opsadom


Demonstranti u Bengaziju mahali su libijskim zastavama iz perioda pre Gadafija, u jednoj od baza libijskih oružanih snaga u tom gradu
Demonstranti u Bengaziju mahali su libijskim zastavama iz perioda pre Gadafija, u jednoj od baza libijskih oružanih snaga u tom gradu

Izveštaji koji stižu iz Libije nagoveštavaju da se više od 40 godina duga vladavina libijskog lidera Moamara Gadafija našla pod opsadom sve šireg narodnog ustanka u kome ima sve više nasilja i razaranja.

U izveštajima novijskih agencija navode se izjave svedoka u libijskoj prestonici Tripoliju koji kažu su danas avioni i helikopteri napadali delove grada. Očevici su izjavili da je zgrada parlamenta kao i još nekoliko državnih zgrada u plamenu, dok se na ulicama vode bitke između opozicionih aktivista sa jedne i snaga bezbednosti i pristalica vlade sa druge strane. Iz mnogih delova grada izveštava se da naoružane pristalice režima koriste vatreno oružje i da su sukobi iz sata u sat sve žešći.

Zamenik libijskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Ibrahim Dabaši pozvao je danas Gadafija da se povuče sa vlasti dodajući da bi mu trebalo suditi za ratne zločine.

Takođe ima izveštaja da neki funkcioneri beže iz zemlje i da je niz libijskih ambasadora u inostranstvu podneo ostavke.

Neki od ključnih libijskih gradova su navodno pod kontrolom antivladinih demonstranata, ali te izveštaje je teško potvrditi jer u zemlji nema stranih novinara dok je libijska televizija pod državnom kontrolom.

Ranije danas, Međunarodna federacija za ljudska prava, čije sedište je u Parizu, saopštila je da je najmanje devet libijskih gradova, uključujući Bengazi, Sirte i Misrata, u rukama demonstranata.

Organizacija za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč sa sedištem u Njujorku saopštila je juče da je tokom nekoliko dana nemira u Libiji ubijeno najmanje 233 ljudi.

Američki Stejt department naredio je svim diplomatama koji nisu neophodni kao i svim članovima diplomatskih porodica da napuste Libiju. Takođe je upućeno upozorenje američkim građanima da ne putuju u tu zemlju.

Gadafijev sin Saif al-Islam se kasno sinoć pojavio na državnoj televiziji kako bi saopštio da njegov otac i dalje upravlja zemljom i da ga vojska podržava u suočavanju sa ovom, najozbiljnijom pobunom protiv vlade otkada je Moamer Gadafi prevratom došao na vlast 1969. godine. Saif al-Islam je obećao da će se vlada boriti "do poslednjeg čoveka, poslednje žene i poslednjeg metka" da bi ostala na vlasti.

Preteći kažiprstom tokom dugačkog i nepovezanog govora, Saif al-Islam je opozorio Libijce da obustave ustanak jer u protivnom rizikuju građanski rat koji će izazvati, kako je rekao, "reke krvi" u zemlji i dovesti do povratka kolonijalne vlasti. On je insistirao da Libija "nije Egipat ili Tunis" - dve susedne zemlje čiji vlastodršci su proteklih nedelja svrgnuti sa vlasti.

Saif al-Islam je za proteste koji su prošlog ponedeljka izbili na istoku zemlje okrivio niz uzročnika, od libijske dijaspore preko islamista i stranih medija do narkomana. Ali on je priznao da su libijske snage bezbednosti počinile neke "greške" i da su primenile silu protiv demonstranata zato što su bile nedovoljno obučene kako da postupaju u ovakvim situacijama.

Gadafijev sin je izneo manji broj žrtava, rekavši da je u čitavoj zemlji poginulo 84 ljudi. On je pomirljivim tonom rekao da je vlada spremna da započne dijalog o političkim reformama, uključujući novi ustav i konfederalnu strukturu vlasti.

Jedan predstavnik uticajnog libijskog plemena Varfla izjavio je juče da se pleme okrenulo protiv Gadafija i stalo na stranu opozicije. Nekoliko libijskih diplomata podnelo je ostavke u znak protesta zbog oštrih mera prema demonstrantima. Među njima su libijski predstavnik u Arapskoj ligi i libijski ambasador u Indiji.

Libijske vlasti prekinule su veze sa internetom, a delimično i telefonske veze što je otežalo dobijanje nezavisnih potvrda o nasilju. Ali strane novinske agencije uspevaju da uspostave kontakte preko satelitskih telefona i drugih vidova komunikacije.

XS
SM
MD
LG