Linkovi

Gadafi nastavlja ofanzivu


Gadafijeva vojska napreduje u "oslobađanju" gradova od pobunjenika
Gadafijeva vojska napreduje u "oslobađanju" gradova od pobunjenika

Libijski pobunjenici su se povukli iz naftne luke na istoku zemlje pred žestokim granatiranjem vladinih snaga, što je još jedan neuspeh opozicionog pokreta koji pokušava da svrgne sa vlasti libijskog lidera Moamera Gadafija.

Pobunjenici su se juče povukli iz Brege u pravcu Adždabije koja je i dalje pod pobunjeničkom kontrolom. Libijska državna televizija je saoopštila da je Brega "očišćena od naoružanih bandi".

Libijske snage nastavljaju da bombarduju pobunjeničke enklave, dok se predstavnici svetskih sila okupljaju u Parizu da razmotre moguće reagovanje na te napade. Pošto je Arapska liga proteklih dana podržala uspostavljanje zone zabrane letenja nad Libijom, francuski predsednik Nikola Sarkozi će se navodno na sastanku zalagati za konsenzus u sprovođenju tih mera.

U Pariz je doputovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton, na sastanak sa evropskim funkcionerima i razgovore o situaciji u Libiji.

Tokom dvodnevnog boravka u Parizu, ona bi trebalo da se sastane i sa ličnostima iz libijske opozicije. Sjedinjene Države učestvuju u planiranju zone zabrane letenja, ali su izrazile sumnju u efikasnost takve mere i žele pravno jasan mandat pre preduzimanja akcije.

Predsednik Sarkozi je izjavio da Francuska ne podržava kopnenu vojnu intervenciju, ali se zalaže za zonu zabrane letenja. On je takođe pokrenuo pitanje mogućih ciljanih napada u Libiji u slučaju da Gadafijeve snage nastave da napadaju stanovništvo.

XS
SM
MD
LG