Linkovi

Uticaj kulinarstva Džulije Čajld u SAD


Legendarna voditeljka TV emisije o kulinarstvu, Džulija Čajld 21. avgusta 1978. u kuhinji u svojoj kući na jugu Francuske
Legendarna voditeljka TV emisije o kulinarstvu, Džulija Čajld 21. avgusta 1978. u kuhinji u svojoj kući na jugu Francuske

Živimo u doba u kojem otac "gastromolekularne kuhinje“ Feran Adria, vlasnik čuvenog španskog restorana El Buli, na uglednom Harvardu, drži kurs kulinarstva. Pre samo nekoliko godina to bi bilo nezamislivo. Pitali smo se kako se i kada koncept kulinarstva javio kao nauka? Odgovor vrlo verovatno leži u legatu legendarne Džulije Čajld.

Rekonstruisana kuhinja Džulije Čajld s pravom još od 2002. zauzima istaknuto mesto u Nacionalnom muzeju američke istorije. Kustos Reina Grin kaže da je to jedna od najprivlačnijih atrakcija muzeja, koji svake godine obidje 4 miliona posetilaca.

"Šta god da definiše zvezdu - to je ono što je bila Džulia Čajld - smisao za humor, velikodušnost i savršenstvo u ulozi instruktora. Ljudi su upijali njenu strast i optimizam i želeli da budu sa njom. Tako je i danas. Posetioci, bez obzira na pol, uzrast i poreklo dolaze ovde da razmene sećanja na Džuliju i nastave to druženje“, priča Grin.

Reina Grin ističe da o magnetizmu Džulije Čajld svedoči i činjenica da svake godine izlazi po jedna nova knjiga o njoj, a nedavno je snimljen i film koji je očarao publiku. Pre dve godine Holivud je osvežio sećanje na tu legendarnu zvezdu u filmu Julie and Julia, u kojem blogerka Džuli kuva po receptima Džulije Čajld i na internetu beleži svoje trijumfe i nevolje dok se hvata u koštac sa tim poduhvatom. Film je isprepletan vinjetama iz života same Džulije koja se sa suprugom, diplomatom, četrdesetih godina prošlog veka obrela u Francuskoj i iz ljubavi prema dobroj hrani počela da se bavi kulinarstvom, otkrivši čarobni svet francuske kuhinje. Upisala je i završila čuvenu školu Kordon Blu i ... ostalo je istorija.

Po povratku u Sjedinjene Države Džulija je izdala kuvar Mastering the Art of French cooking i 1960-tih bila pionir instruktora kulinarstva na televiziji, u seriji The French Chef, podučavajući američke domaćice kako da pripremaju kvalitetnija jela. Kakav je konkretno uticaj Džulija Čajld imala na prosečnu američku domaćicu. Kustos Pola Džonson priča:

"Za američku domaćicu Džulija je otvorila novi svet. Ohrabrivala je ljude da probaju svari koje su izgledale van njihovog domašaja, poput francuskog kulinarstva. Njeni kuvari su istinska remek dela, jer su unapred predvideli i detaljno odgovorili na sva pitanja koja bi prosečna kuvarica mogla da postavi. Ohrabrivala je ljude da oprobaju nove recepte, da u tom procesu budu avanturisti i da ih ne obeshrabruju greške.“

Na neki način, dodaje ona, Džulija je podigla umetnost kuvanja na nivo nauke, ali je istovremeno u svojim emisijama imala neverovatno pristupačan i neposredan stil.

"Želela je da gledaocima pokaže da ako ona to može, mogu i oni. To je bila njena poruka koju je slala svojim manirom, smislom za humor i grandioznim duhom“, kaže Pola Džonson.

Čajld u Smitsonijanovom muzeju u kojem je izložena njena kuhinja
Čajld u Smitsonijanovom muzeju u kojem je izložena njena kuhinja

Tragajući za legatom Džulije Čajld naišli smo i na Suzan Holt, vlasnicu instituta „Kulinari“, ovde u Vašingtonu. Pitali smo je da li Džulija i danas inspiriše?

“Apsolutno. Ja držim kurseve regionalne francuske kuhinje - od Normandije, preko Alzasa do Marseljske i pariske ‘Hote cuisine’. Ti kursevi zovu se: Otkrijte Džuliju Čajld u sebi.“

Suzan Holt objašnjava da time, kao dobra poslovna žena, nastoji da na najbolji način plasira svoju nastavu i dodaje:

“Svako ko je video film, pročitao njenu knjigu 'Moj život u Francuskoj' ili kupio njen kuvar, priznatu bibliju francuske kuhinje, želi da bude kao Džulija ili bar da stekne njenu strast za kuvanjem.”

Prema mišljenju mnogih savremenih dizajnera još uvek veoma praktičnu kuhinju u kojoj je Džulija radila, kreirao je fascinantni tim: Džulija Čajld i njen suprug Pol. Koliko dobro funkcionalnost ove kuhinje odoleva zubu vremena i da li su i danas relevantne kuhinjske alatke koje je Džulija koristila:

"Veoma su relevantne. Ona ne bi smatrala neophodnom poplavu savremenih pomoćnih alatki. Svakako bi prigrlila kvalitetnu i korisnu novu tehnološku opremu, ali se ne bi oslonila na nju da proizvede nešto savršeno“, smatra Suzan Holt.

Kustos Pola Džonson dodaje:

"Posetioci očekuju da je imala svu super savremenu novu kuhinjsku opremu, dok je ovo zbilja bio veoma funkcionalni prostor koji odražava njen organizovani radni stil.“

A šta o Džuliji Čajld misle čuveni francuski kuvari? Suzan Holt je to pitanje postavila francuskom šefu Paskalu Dionou.

"Pogledao me je i rekao: ‘Ona je učinila za francusku kuhinju u Americi više no bilo ko u istoriji ove zemlje'.“

Džulija Čajld umrla je u rodnoj Kaliforniji 2004, u 91 godini života. Njen legat živi i danas, jer ne samo da je impresionirala i inspirisala generacije američkih domaćica već i neprikosnovene kraljeve kulinarstva - Francuze.

XS
SM
MD
LG