Linkovi

Mračna vremenska prognoza za budućnost


Klizišta i poplave izazvane obilnim padavinama na severozapadu Kine, uništile u avgustu mnoge gradove i sela i usmrtile stotine ljudi
Klizišta i poplave izazvane obilnim padavinama na severozapadu Kine, uništile u avgustu mnoge gradove i sela i usmrtile stotine ljudi

Godina na izmaku ostaće upamćena po brojnim vremenskim nepogodama. Od poplava u Pakistanu do klizišta u Kini, vremenske prognoze su često bili teme broj 1 kojima su se mediji bavili. Pripremili smo kratak pregled vremenskih zbivanja u proteklih 12 meseci i šta možemo da očekujemo u budućnosti.

Amerikanci dočekuju zimu tako što Sekretarijati za autoputeve izvode demonstraciju najnovijih postupaka za čišćenje snega i gomile soli za odmrzavanje puteva. Vozači kamiona za čišćenje snega kažu da nije lako upravljati vozilima i prisećaju se teške zime 2010.

U februaru, više od pola metra snega palo je na već postojeći snežni pokrivač od 90 centimetara.

Na drugoj strani planete, sneg je paralisao Peking sa temperaturama koje su pale čak na -16 stepeni Celzijusa. Ali dok su Vašington i Peking pokušavali da se iskopaju iz snega tokom zime, drugi su se, tokom leta, dobro preznojili.

Omar Badur iz Svetske meteorološke organizacije govorio je za “Glas Amerike” iz Ciriha, preko Skajpa.

“2010. je na putu da postane jedna od tri najtoplije godine u istoriji”, kaže Badur.

Vašington je zahvatila strašna letnja vrelina.

“Nepodnošljivo je vruće i sve što želim je da se rashladim. Tražim najbliži bazen, ali i fontane dobro dođu”, rekla je letos jedna žiteljka američke prestonice.

U junu mesecu – 32 stepena u Moskvi!

“Deci je dosta leda, sada uživaju u suncu”, rekla je jedna Moskovljanka.

Požari u Rusiji
Požari u Rusiji

Mesec dana kasnije u Rusiji – šumski požari praćeni masovnim evakuacijama.

Avgust u Kini prošao je sa klizištima i obilnim kišama.

“Najmanje osmoro ljudi je zakopano ispod ruševina”, rekao je kinesski vojnik, Luo Šijuan.

Poplave su zatim potopile petinu Pakistana, dok je takođe u avgustu, četvrtina ledenog pokrivača sa Grenlanda potonula.

Učesnici projekta Ekstremno ispitivanje leda napravili su fotomontažu perioda od protekle četiri godine. Bil Mekiben upozorava čitaoce o globalnom zagrevanju već 20 godina.

“Arktički region se ubrzano topi, Rusija se zapalila ovog leta, Pakistan se davi, kiselost okeana je skočila za 30 odsto. Nalazimo se u teškoj situaciji sa manje od jednog stepena porasta temperature”, priča Mekiben.

Naučnici ističu da taj jedan stepen može znatno da poraste do kraja ovog stoleća, čak i računajući hladnije zime u nekim krajevima planete.

“Ono što me je najviše iznenadilo jeste da će 2010. u 2050. godini da se posmatra kao umerena ili u najmanju ruku, tipična godina”, priča Amanda Staud iz Nacionalne fondacije za prirodnu sredinu, koja je koautor studije o klimatskim promenama.

Staud i drugi naučnici istomišljenici kažu da bi trebalo da očekujemo više sličnih vremenskih neprilika. Ali američki klimatolog, Patrik Majkls, je drugačijeg mišljenja.

Svim prethodnim pretećim promenama smo se ili prilagodili ili su one bile preterane. Zašto bi sad nešto bilo drugačije”, pita se klimatolog Majkls.

On ističe da se ljudska rasa tokom istorije prilagođavala klimatskim promenama i predviđa da će naša tela, prebivališta i stavovi početi da se menjaju.

Jedna stvar je sigurna – temperature su na globalnom nivou porasle u 2010, a naučnici predviđaju da će nastaviti da rastu i 2011.

XS
SM
MD
LG