Linkovi

Nemiri naneli štetu egipatskoj ekonomiji


Anti vladini protesti na trgu Tahrir u Kairu
Anti vladini protesti na trgu Tahrir u Kairu

Ekonomski uticaj političkih nemira u Egiptu oseća se širom sveta, dok zbog zabrinutosti investitora padaju cene akcija na berzi i raste cena nafte.

Egipatska berza i banke zatvoreni su već drugi radni dan za redom. Do sada nemiri nisu pogodili egipatski Suecki kanal - ključnu saobraćajnicu za naftu i drugu robu iz svih delova sveta.

Medjutim, turističkoj industriji u toj zemlji, koja obezbedjuje oko 12 odsto radnih mesta u Egiptu, naneta je velika šteta jer hiljade turista beže iz zemlje dok potencijalni posetioci otkazuju putovanja. Neke aviokompanije otkazale su letove dok su vlade nekih zemalja organizovale čarter letove kako bi evakuisale svoje gradjane iz Egipta.

U novinskim izveštajima se navodi da su neki strani biznisi, uključujući po jednu cemetaru, automobilsku kompaniju i proizvodjača pića, privremeno prekinuli operacije jer brojni stručnjaci, menadžeri i njihove porodice napuštaju zemlju.

Trgovina je pretrpla dodatni udarac kada je vlada onemogućila korišćenje interneta kako bi sprečila demonstrante da organizuju demonstracije. Ta akcija imala je nenameravanu posledicu, odnosno nanela štetu mnogim biznisima koji internet koriste za kupovinu i prodaju robe.

Brojni poremećaji primorali su poznatu firmu za investicioni konsalting "Mudis" da smanji kreditni rejting Egipta, jer zajmodavci strahuju da će biti teško povratiti te zajmove. Niži kreditni rejting znači da će zajmodavci verovatno tražiti veće kamatne stope za zajmove, što će povećati cenu refinansiranja postojećeg duga i otežati dobijanje finansija za buduće projekte.

XS
SM
MD
LG