Linkovi

Kina smiruje dve Koreje


Južnokorejska vojska u pripravnosti
Južnokorejska vojska u pripravnosti

Kina je pojačala pritisak na Severnu i Južnu Koreju da se suzdrže od međusobnih provokacija kako bi se smanjile "izuzetno opasne" tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je pozvala ambasadore dve zemlje u Pekingu kako bi izrazila zabrinutosti u vezi sa planovima Južne Koreje da održi vojne vežbe sa bojevom municijom na ostrvu koje je Severna Koreja granatirala prošlog meseca, ali i zbog obećanja Pjongjanga da će ukoliko Seul ispuni obećanje i izvede vežbe, uzvratiti još snažnije nego prošli put.

Južna Koreja odložila je vežbe planirane za danas zbog loših vremenskih uslova, ali je jedan vojni zvaničnik izjavio da se očekuje da one budu održane u ponedeljak ili utorak, dodajući da Seul "ima pravo da održi" svoje vojne vežbe.

Kina, koja je ujedno glavni saveznik Severa, saopštila je da se "oštro i nedvosmisleno protivi" bilo kakvim akcijama koje bi dovele do eskalacije napetosti u regionu. Kineska državna novinska agencija Šinhua citirala je zamenika ministra spoljnih poslova Ženg Žijuna da bi "krvoproliće i konflikti" mogli da dovedu do "nacionalne tragedije bratoubistva" između dve Koreje.

XS
SM
MD
LG