Linkovi

Koliko košta politička pozicija?


Američki predsednik Barak Obama sa svojim dugogodišnjim prijateljem, pomoćnikom državnog tužioca, Tomom Perelijem koji je uložio pola miliona dolara u Obaminu predizbornu kampanju
Američki predsednik Barak Obama sa svojim dugogodišnjim prijateljem, pomoćnikom državnog tužioca, Tomom Perelijem koji je uložio pola miliona dolara u Obaminu predizbornu kampanju

Američki mediji prenose detalje izveštaja prema kojem je predsednik Obama bogato nagradio donatore koji su uložili stotine hiljada dolara u njegovu predizbornu kampanju. Navodi se da im je dodelio visoke položaje u svojoj administraciji i pored toga što je jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja bilo da neće dozvoliti upravo takvu protekcionističku politiku.

Stjuart Bejnum i njegova supruga, Sandra Bejnum, koji su uložili 500 hiljada dolara u Obaminu kampanju, bili su gosti na svečanoj večeri u Beloj kući.

Odličan prijatelj predsednika Obame sa pravnog fakulteta, Tom Pereli, koji je takođe uložio pola miliona dolara, sada ima visoku poziciju u sadašnjoj administraciji - pomoćnik državnog tužioca. Tu su i ambasadorska mesta od Francuske, preko Južnoafričke republike do Japana. Svi oni su tzv. “bundlers” odnosno donatori koji prikupljaju stotine hiljada dolara za predsedničkog kandidata.

Centar za javni integritet u sredu je objavio izveštaj u kojem se navodi da “je oko jedne trećine Obaminih donatora i njihovih supružnika dobilo neku poziciju u sadašnjoj administraciji”. A “80 odsto onih koji su sakupili više od 500 hiljada dolara za Obamu, sada su na pozicijama koje Bela kuća kategoriše kao ključne”.

“Prema našem izveštaju to je uobičajena praksa”, kaže Fred Šult, analitičar "Ajvoč njuza".

Centar za javni integritet ističe da je tadašnji senator Obama obećao da će promeniti način na koji se u Vašingtonu obavlja posao.

“Cinici, lobisti, oni sa posebnim interesima, koji su našu vladu pretvorili u igru samo za one koji mogu da plate…oni kojima su otvorena vrata dok vi možete samo da pišete pisma. Vreme za takvu politiku je prošlo”, rekao je Barak Obama u februaru 2007. godine.

Predstavnici Bele kuće u međuvremenu tvrde da visina novčanog iznosa za predizbornu kampanju ne igra nikakvu ulogu u odabiru za poslove.

Ako neko podržava kandidata to ne znači da je automatski kvalifikovan za posao niti je to garancija da će dobiti poziciju, ali to ga isto tako ni ne diskvalifikuje”, izjavio je portparol Bele kuće, Džej Karni.

To je, inače, generalni stav Bele kuće.

Ne pravimo razliku na osnovu toga da li su uložili novac ili ne”, rekao je u januaru 2001. godine tadašnji portparol Bele kuće, Ari Flečer.

Između bivše administracije predsednika Buša i sadašnje, predsednika Obame ipak postoji razlika, kako navodi Centar koji je obavio studiju. Naime, Obamina administracija je po ovom pitanju gora od prethodne.

“Kada smo uporedili administraciju predsednika Džordža Buša, koju su često kritikovali za ovakve poteze, otkrili smo da je u njegovoj administraciji za 4 godine zaposleno isto onoliko donator koliko u Obaminoj za 2 godine”, ističe Fred Šult.

Prema rezultatima istraživanja Asocijacije američke službe spoljnih poslova, predsednik Obama je nominovao više ambasadora po političkoj liniji, umesto profesionalnih diplomata, od bilo kog američkog predsednika još od vremena bivšeg predsednika Džeralda Forda sredinom 1970-ih.

XS
SM
MD
LG