Linkovi

Zarazna želja za promenama


Posle Egipta, protesti se šire severnom Afrikom i Bliskim istokom
Posle Egipta, protesti se šire severnom Afrikom i Bliskim istokom

Bliskim istokom i severnim delom afričkog kontinenta, širi se raspoloženje za promenama. Nedelju posle odlaska sa vlasti egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, protesti su izbili u još nekoliko zemalja. Kako na sve to reaguju vlasti u tim zemljama?

"Danom pobede“ u Kairu, proslavljena je prva nedelja bez Hosnija Mubaraka kao predsednika. Desetine hiljada ljudi su se okupile na Trgu Tahrir, gde su prošlog meseca i izbili protesti protiv vlade. Poziv na promene je zarazan. Egipat je došao posle Tunisa. Protesti, takođe, u Jemenu, Libiji, Siriji, Alžiru i Maroku. Demonstracije su održane i u Iranu.

A u Bahreinu, šiitska većina želi da svrgne sa vlasti vladajuću sunitsku porodicu. Pripadnici specijalne policije su upotrebili suzavac i izvršili juriš na tabor protivnika vlasti. Najmanje pet osoba je poginulo, a dve stotine ranjeno. Stradao je i internet. Najveća opoziciona organizacija u toj ostrvskoj državi, u četvrtak je napustila parlament i odbija da se vrati sve dok kralj ne pretvori zemlju u ustavnu monarhiju sa izabranom vladom.

S obzirom da je nezadovoljstvo građana toliko izraženo, pojedini lideri čine ustupke.

U Jemenu, predsednik Ali Abdulah Saleh je izjavio da neće ponovo da se kandiduje – niti će da odredi sina za naslednika – ali demonstranti traže više.

U Egiptu, obećava se nova vlada, novi Ustav.

Mišel Dan iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, kaže da promena na Bliskom istoku nije laka.

"Lider zemlje, bez obzira da li je kralj ili predsednik, mora da razmišlja o većoj podeli vlasti. Sa izabranim zvaničnicima, izabranim parlamentom i tako dalje. Previše moći je koncentrisano u vrhu političkog sistema", kaže Dan.

Analitičari ukazuju da reforme moraju da obuhvate ekonomiju, socijalnu strukturu, obrazovanje, ali uz poštovanje kulturnih i verskih tradicija, dodaje Husein Hasuna, ambasador Arapske lige u Sjedinjenim Državama.

"Mislim da je za svako društvo važno da očuva sopstvene vrednosti, a ne samo da prati vrednosti i načela i ideje strane toj zajednici", smatra Hasuna.

"U slučaju Saudijske Arabije, morate da krenete od osnovnih stvari i mislim da Sjedinjene Države nemaju jasnu ideju o tome kakav proces bi mogao da dovede Saudijsku Arabiju od sadašnjeg stanja do demokratije", kaže Marina Otavej iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Eksperte ohrabruje to što se demokratski izabrane vlade očekuju u najmanje dve bliskoistočne države – Egiptu i Tunisu. Oni ističu da će njihove uzajamne demokratske veze sa autokratskim vladama, same po sebi izmeniti način na koji se odvija arapska politika.

XS
SM
MD
LG