Linkovi

U EU i dalje bez viza


Pripadnici Frontex-a na granici između Grčke i Turske
Pripadnici Frontex-a na granici između Grčke i Turske

Bezvizni režim država Zapadnog Balkana sa evropskim prostorom ostaje i dalje na snazi, poručeno je danas iz Luksemburga, gdje su se susreli ministri unutrašnjih poslova EU. Poruka sa skupa je da je situacija sa lažnim azilantima koji sa juga Srbije i Makedonije dolaze u EU, nešto bolja, ali da i dalje izaziva zabrinutost odredjenog broja evropskih država. Paralelno s tim, razgovara se o mehanizmu suspenzije bezviznog režima koji bi bio posljednja mjera i važio bi za sve države sa bijele šengenske liste.

Danas je Evropska komisija predočila ministrima unutrašnjih poslova polugodišnji izveštaj o korišćenju bezviznog režima od strane stanovnika Zapadnog Balkana, koji bilježi odredjene pozitivne trendove u smanjenju lažnih azilanata iz ovog pravca, tačnije sa juga Srbije i iz Makedonije. Medjutim, to nije dovoljno, upozoravali su ministri Njemačke, Švedske, Luksemburga i Belgije - država koje su omiljene destinacije lažnih azilanata.

"Mi smo tražili monitoring, jer je izvjesni broj uslova, koji su trebali biti ispunjeni još 2009. još uvijek neispunjen, a to se posebno odnosi na Makedoniju. Procenti lažnih azilanata su danas znatno viši od onih kakvi su bili prije ukidanja viza", saopštio je državni sekretar Belgije za imigraciju i azil, Melkior Vathelet.

Lažni azilanti su najčešće Romi i Albanci, čulo se danas, iako nije bilo sugestija da bi Beograd i Skoplje trebalo kazniti stavljanjem bezviznog režima van snage. Prema nacrtu mehanizma koji bi tada bio pokrenut, vize bi se ponovo uvele na period od šest do devet mjeseci, međutim za tako nešto bi bilo potrebno da se broj zloupotreba bezviznog režima uveća za 50 odsto.

"Danas smo o tome dugo diskutovali kada je Evropska komisija, kao što je i obećala, predstavila izvještaj o tome gdje smo sada. EK prati efekte koje oslobadjanje od viza ima na države Zapadnog Balkana, kao što to radi i evropska agencija za kontrolu spoljnih granica - Frontex. Ono što je jasno je da je bilo odredjenog napretka načinjenog od strane pojedinih država, ali je jasno i to da još uvijek mnogo potražitelja azila dolazi u EU, posebno iz Makedonije i Srbije. Vrlo malo njih, ispod jedan odsto, uspije da i dobije status azilanata. To je problem kakav naglašavamo predstavnicima tih država i lično, a i preko odredjenih mehanizama", ističe komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove, Sesilija Malstrom i dodaje - "znam da pokušavaju da poprave stanje jer je to u velikoj mjeri povezano sa zajednicama Roma koje žive u veoma teškim okolnostima. To znači da njihove životne prilike treba da se poprave, a to ne može biti učinjeno za par dana. U svakom slučaju, treba da vidimo još više opredjeljenja tih zemalja da riješe ove probleme, putem kampanje informisanja, usmjerene akcije i sl."

Komesarka Malstrom takođe je komentarisala eventualnu suspenziju bezviznog režima:

"Danas nismo diskutovali o eventualnoj suspenziji. Mehanizam suspenzije bezviznog režima jeste bio tema, ali odvojene diskusije. Taj bi mehanizam, pod veoma striktnim okolnostima i uslovima postavljenim od strane EK, trebalo da bude posljednje sredstvo i trebalo bi biti uključen u sporazum o bezviznom režimu sa postojećim ali i budućim bezviznim režimima, kako bi se osigurao integritet cijelog sistema i kako bi se sistem unaprijedio. Dakle, danas nije bilo sugestija o suspenziji bezviznog režima, ali je bilo izražavanja zabrinutosti odredjenih evropskih država i složili smo se da se ovom pitanju vratimo uskoro, u vrijeme predsjedavanja Poljske."

XS
SM
MD
LG