Linkovi

Paket-bombe u Rimu


Policija na uviđaju u čileanskoj ambasadi u Rimu gde je ranije danas povređen službenik koji je otvorio paket u kojem se nalazila bomba, 23. decembar 2010.
Policija na uviđaju u čileanskoj ambasadi u Rimu gde je ranije danas povređen službenik koji je otvorio paket u kojem se nalazila bomba, 23. decembar 2010.

U eksplozijama paket-bombi u švajcarskoj i čileanskoj ambasadi u Rimu, ranjene su dve osobe, a vlasti veruju da iza napada stoje anarhisti.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, Roberto Maroni, izjavio je za italijansku novinsku agenciju ANSA da "razni elementi“ izgleda povezuju bombaške napade sa "veoma nasilnim“ tesno povezanim anarhističkima grupama, koje su takođe prisutne u Španiji i Grčkoj. Policija je objavila da je treći sumnjivi paket otkriven u ukrajinskoj ambasadi zapravo bio lažna uzbuna.

Incidenti u Rimu slični su talasu napada upakovanim bombama u Grčkoj početkom novembra, čiji su cilj bili zapadni lideri i ambasade. U tim napadima, povređena je jedna osoba.

Italijanski ministar spoljnih poslova, Franko Fratini, izjavio je da su ti napadi "žalostan čin nasilja“. Policija je saopštila da se ispostavilo da je treći sumnjivi paket otkriven u ukrajinskoj ambasadi, zapravo bila lažna uzbuna.

U prvoj eksploziji, u švajcarskoj ambasadi, službenik koji je otvorio paket zadobio je teške povrede na obe ruke. U drugoj eksploziji nekoliko sati kasnije u čileanskoj ambasadi, takodje je ranjena jedna osoba.

Eksplozije su se dogodile u vreme sve veće zabrinutosti u Evropi da bi moglo doći do napada tokom praznika, posle nedavnog samoubilačkog bombaškog napada u Stokholmu i hapšenja 12 osumnjičenih terorista u Britaniji.

XS
SM
MD
LG