Linkovi

Beneton u Nišu


Operativni direktor kompanije "Beneton" Fabio Sartori, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mladjan Dinkić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisuju sporazum o otvaranju fabrike Beneton u Nišu i investiciji vrednoj 43,2 miliona evra, 31. j
Operativni direktor kompanije "Beneton" Fabio Sartori, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mladjan Dinkić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisuju sporazum o otvaranju fabrike Beneton u Nišu i investiciji vrednoj 43,2 miliona evra, 31. j

Posle Hrvatske i Rumunije, italijanski modni konfekcijski gigant Beneton nastavlja da investira u regionu - danas je Nišu potpisan ugovor o otvaranju pogona Benetona u ovom gradu. Beneton će zapošljavati 2.700 radnika, a iz Niša će se roba sa znakom ove kompanije prodavati širom sveta.

Poznata tekstilna kompanija Beneton došla je u Niš na osnovu danas potpisanog sporazuma predstavnika ove kompanije, grada Niša i Ministarstva ekonomije. Beneton se obavezao da uloži više od 40 miliona evra, da u naredne četiri godine zaposli 2.700 radnika, kupi Niteks i već od maja krene sa proizvodnjom. Države će, sa svoje strane podržati projekat sa 9.000 evra po svakom novozaposlenom radniku.

Ministar ekonomije je, poredeći Fijat i Beneton, ocenio da Fijat spada među nekoliko prvih automobilskih kompanija u Evropi, dok je Beneton broj jedan, rekao je Mlađan Dinkić.

"Ovo je ujedno i najveća investicija iz oblasti tekstilne industrije ikada do sada. 42 miliona evra će biti uloženo u narednom periodu. Postojeće hale Niteksa će samo delom biti iskorišćene, nažalost, neke su u očajnom stanju i biće srušene a biće izgrađene potpuno nove. Biće kupljena potpuno nova oprema i ovde će se proizvoditi za ceo svet najkvalitetnija odeća i garderoba", rekao je ministar ekonomije, Mlađan Dinkić.

On je dodao i da je planirano da godišnji obrt u punom kapacitetu fabrike bude oko 72 miliona evra, i da proizvodnja bude prvenstveno namenjena izvozu.

Operativni direktor Benetona Fabio Sertori rekao je da je proizvodna filozofija te kompanije zasnovana na specifičnim veštinama radnika i traženju proizvodnih područja u kojima je uveden "know how".

"Naša proizvodna organizacija rađa se i razvija u pravu mrežu veština koja koristi najbolje međunarodne proizvodne kapacitete, iste one kapacitete kojima se Srbija s pravom može ponositi", rekao je Sertori.

Beneton planira da pokrene proizvodnju u objektima niške fabrike Niteks, a plan je da u Niš dovede i svoje prateće dobavljače. Predviđena je i saradnja sa domaćim kompanijama koje mogu da odgovore standardima Benetona, a gradonačelnik Niša Miloš Simonović ocenio je da ova investicija daje šansu Nišu da postane centar tekstilne industrije.

XS
SM
MD
LG