Linkovi

Radikalizacija muslimana u SAD


Republikanski kongresmen iz Njujorka otvorio pretres pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa za unutrašnju bezbednost o Radikalizaciji američkih muslimana, 10. mart 2011.
Republikanski kongresmen iz Njujorka otvorio pretres pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa za unutrašnju bezbednost o Radikalizaciji američkih muslimana, 10. mart 2011.

Pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa za unutrašnju bezbednost danas je počeo pretres, koji je predsedavajući tog tela republikanski zakonodavac, Piter King, nazvao "Radikalizacija američkih muslimana". King kaže da je njegova dužnost da istraži, kako se izrazio, stvarnu terorističku pretnju koju predstavlja muslimanska zajednica u Americi. Međutim, kritičari tog pretresa smatraju da bi on mogao da se pretvori u demonizaciju miliona američkih muslimana koji poštuju zakon.

Birači u izbornom okrugu člana Predstavničkog doma Pitera Kinga okupili su se ispred njegove kancelarije na Long Ajlendu iskazujući protivljenje održavanju pretresa o radikalizaciji.

"U Kuranu piše da treba 'ubiti nevernika' “, rekao je jedan od prisutnih.

Kao i podršku, "Mi podržavamo Kinga, mi ga podržavamo.“

Jedan od pristalica pretresa je Ričard Lazevnik.

"Puštamo u zemlju ljude bez obzira u šta veruju. Ko ne veruje u američki način života, u naše zakone i našu vladu, nema mu mesta u Americi", smatra Lazevnik.

U Sjedinjenim Državama živi oko sedam miliona muslimana. To su ljudi raznih profesija, uključujući Kita Elisona, koji je kongresmen muslimanske vere. On će takođe svedočiti na pretresu.

Kancelarija Pitera Kinga nije se odazvala pozivu Glasa Amerike. Međutim, njegov vebsajt je objavio izveštaj mreže Si-en-en (CNN), u kojoj King iznosi svoje kontroverzno mišljenje o radikalizaciji američkih muslimana.

"Još 2004. sam rekao da 80 odsto džamija u Americi kontrolišu ekstremisti. Taj podatak se zasniva na svedočenju Šeika Kabanija iz 2000. godine za Stejt department. Ne znam kako stoje stvari danas, da li je taj procenat veći ili manji od 80 odsto", rekao je predsedavajući odbora za unutrašnju bezbednost, Piter King.

Molitve u džamiji Masdžid al-Abidin u njujorškoj četvrti Bruklin, prenose se razglasnim uređajima, kako bi svi mogli da ih čuju. Jedan od prisutnih je izvršni direktor Saveta islamskog vođstva u Njujorku, Zahir Udin, koji odbacuje cifru od 80 odsto kao mit.

"Možda ima nekoliko takvih džamija. Medjutim, nama one nisu poznate. Ako su poznate Piteru Kingu onda bi trebalo da iznese te informacije", poručuje Udin.

On kaže da na muslimane otpada samo pet odsto terorističkih aktivnosti u Americi i dodaje da ih njegova organizacija osuđuje. Prema nedavnom istraživanju Univerziteta Djuk, američke vlasti su u periodu od 2001. do danas uspele da otkriju 48 od ukupno 120 terorističkih zavera koje su planirali muslimani, upravo zahvaljujući dojavama iz samih muslimanskih zajednica.

Jevreji i hrišćani su se nedavno okupili na njujorškom Tajms skveru, zajedno sa muslimanima, da bi protestovali protiv pretresa o radikalizaciji. Imam Fejsal Abdul Rauf, koji pokušava da izgradi islamski centar u donjem delu Menhetena, protivi se isključivom fokusiranju kongresmena Kinga samo na muslimane i Islam.

"Ekstremizma ima u svim verama. Postoje američki ekstremisti i radikali kao što postoje muslimanski ekstremisti i radikali. Na nama je da prekinemo taj začarani krug radikalizma", kaže Rauf.

U nedavnom izveštaju Federalnog istražnog biroa, potvrđuje se da domaći terorizam obuhvata širi spektar aktera – od belih rasista i eko-terorista preko anti-vladinih ekstremista do separatista. Medjutim, kongresmen King za sada odbija da izmeni fokus pretresa. On kaže da je njegov cilj da pokaže da su muslimani uglavnom dobri američki građani, ali da se njihovo vođstvo ne bavi stvarima kojima bi trebalo da se bavi.

XS
SM
MD
LG