Linkovi

Vitel: Trostruki razlozi za nemire u Britaniji

  • Branko Mikašinović

Džajls Vitel, vašingtonski dopisnik britanskog dnevnika "The Times".

Džajls Vitel, vašingtonski dopisnik britanskog dnevnika "The Times".

Mnogi Britanci smatraju da je ukidanje socijalnih beneficija, pod vladom konzervativnog premijera Dejvida Kamerona, u stvari bio poslednji udarac za većinu stanovništva, kaže u razgovoru za naš program vašingtonski dopisnik britanskog dnevnika "The Times" Džajls Vitel. On je razmotrio razloge nedavnog nasilja i nereda u Britaniji.

Vitel: “Mislim da su suštinski razlozi nereda i nasilja u britanskom gradovima trostruki: socijalni, ekonomski i politički. U Britaniji se jednodušno ocenjuje da nije reč o neuspehu multikulturalizma, mada to tako izgleda pošto su brojna zapostavljena predgradja naseljena manjinskim grupama i istovremeno su ekonomski pasivna. U Londonu, gradu od 12 miliona ljudi, imate čitava naselja, uglavnom etnička, koja žive od državnih subvencija, a koja nisu ni politički ni društvo adekvatno zastupljena u britanskom društvu.

U ovom kontekstu, posebno treba naglasiti bogatstvo Londona, nasuprot ostatku Britanije. To je svetski grad sa ogromnim bogatstvom u nekim delovima, koji odudaraju od drugih, tako da su prisutne velike suprotnosti - bogaststvo, siromaštvo i nejednakost izmedju raznih gradskih četvrti i njihovih stanovnika koji žive jedni pored drugih - jedni u bogtstvu, a drugi u siromaštvu. Otuda su i neredi prvo buknuli upravo u Londonu.”

Glas Amerike: Da li su ukidanja raznih programa i ekonomska stagancija doprineli takvoj situaciji?

Vitel: “Prerano je još definitivno utvrditi kako je jedan izolovani incident doprineo izbijanju nereda prvo u Londonu, a zatim i u drugim gradovima Britanije. Medjutim, pod upravom konzervativnog premijera Dejvida Kamerona razni socijalni programi i beneficije su ukinuti, dok su mere štednje ponajviše pogodile najsiromašnije, ali i nižu i srednju klasu. Dakle, mnogi Britanci smatraju da je ukidanje socijalnih beneficija ustvari bio poslednji udarac za većinu stanovništva koje se ionako već duže vremena bori sa rastućim izdacima i padom životnog standarda.”

Glas Amerike: U svetlu takvih problema, kako bi mogla da se pronadju odgovarajuća rešenja?

Vitel: “Odgovor vladajućih krugova, koji, paradoksalno, imaju opštu podršku javnosti, jeste da je većina Britanca bila pre svega šokirana ovim nasiljem, koje se nije očekivalo i stoga za sada ne postoji tendencija ka dubljoj analizi razloga ovih nereda, ali se očekuje od vlasti da se ponašaju kao učitelj, da ukore i dovedu u red nemirne delove društva. Vlasti to i čine oštrim pravosudnim inicijativama i kaznama. Ide se i dalje tako da se beneficije neprilegovanom gradjanstvu uslovljavaju dokazima da dotične osobe nisu učestovale u neredima i nasilju i na nastojanjima da im se omogući zaposlenje. Dakle, za sada preovladava oštar pristup."

XS
SM
MD
LG