Linkovi

Gibraltar strahuje od "bregzita"


Za žitelje Gibraltara, britansko članstvo u EU znači sigurnost koju bi mogli da izgube ako Britanci napuste uniju.
Za žitelje Gibraltara, britansko članstvo u EU znači sigurnost koju bi mogli da izgube ako Britanci napuste uniju.

Dok se Britanija priprema da glasa o ostanku u EU, gradjani britanske teritorije Gibraltara osećaju se posebno ranjivim. Mali rt na jugu Španije je stalni izvor tenzija izmedju Madrida i Londona. Vladini ministri u Španiji su nedavno sugerisali da bi Bregzit mogao da podstakne nove zahteve Španije za zajednički suverenitet.

Crvene telefonske kabine, dabl-deker autobusi i pabovi: Gibraltar je, bez sumnje, britanska ispostava u južnoj Evropi. Španija je 1713. predala tu teritoriju Britaniji. Odluka Britanije da napusti Evropsku uniju mogla bi da pospeši nade Madrida da ponovo preuzme suverenitet nad tom teritorijom.

“To je deo Sistema Evropskog sporazuma da im se ne dozvoljava da aktivno tvrde da je Gibraltar njihova teritorija dok je Britanija članica EU. Tako na neki način EU štiti Gibraltar”, kaže Alasder Pinkerton sa Kraljevskog Holovej univerziteta u Londonu.

Španija je u prošlosti pooštrila granične kontrole u vreme većih tenzija. Madrid je optužio gradjane Gibraltara da krijumčare duvan i alkohol preko granice i da bi to moglo da se koristi kao izgovor za zatvaranje granica, čime bi se zapravo izolovalo 30.000 stanovnika Gibraltara.

“Kao svaka suverena država neobavezana sporazumima, Španija bi u potpunosti imala pravo da zatvori svoje granice prema teritoriji koja više nije deo EU.”

Ekonomija Gibraltara je rasla više do deset posto godišnje, zbog privlačnosti niskih poreskih stopa sa pristupom zajedničkom tržištu EU. Lider Gibraltara strahuje od posledica Bregzita.

“Kako da promenite ekonomski model kada prodajete robu grupi od 520 miliona ljudi na mogućnost da ta grupa ima samo 32.000 ljudi? To su izazovi koji su egzistencijalni za tekući ekonomski model i morali bismo kompletno da preorijentišemo svoju ekonomiju, a to je nešto što bi bilo jako teško”, pita Fabian Pikardo, prvi ministar Gibraltara.

U Britaniji, ankete sugerišu da je u prednosti kampanja za izlazak iz EU. Medjutim, na Gibraltaru, ogromna većina stanovnika kaže da će glasati za ostanak u Evropskoj unji.

“Možda u okviru, da kažemo, porodice dodje do velike debate, ali porodicu ne treba napuštati. Jer kao što je rekao britanski premijer Kameron - ‘šta želite da budete mala Engleska ili mala Francuska?’ Moramo da budemo zajedno”, smatra Ivan Navas, stanovnik Gibraltara.

Lideri kampanje koji žele da napuste EU navode da Španija već ignoriše pravila tog bloka o priznavanju suvereniteta Gibraltara. Medjutim, stanovnici Gibraltara strahuju da bi ih takozvani Bregzit ostavio izolovanim na samoj ivici Evrope.

XS
SM
MD
LG