Linkovi

Podrška Italije na putu Srbije ka EU


Predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Italije Djanfranko Fini i predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović se obraćaju novinarima posle današnjeg susreta
Predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Italije Djanfranko Fini i predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović se obraćaju novinarima posle današnjeg susreta

Italija i italijanski parlament učinili su sve da pomognu Srbiji na putu ka Evropi, poručio je danas u Beogradu predsednik Poslaničkog doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini. Italijanski funkcioner ocenio je takodje da Evropska unija treba što pre da primi u članstvo zemlje Balkana.

Parlament Italije je spreman da, kada za to dođe vreme, prvi ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, poručio je danas Đanfranko Fini, predsednik Poslaničkog doma italijanskog parlamenta.

Srbija je deo EU i u geografskom i u kulturološkom smislu, i neophodno je da Unija što pre zaokruži svoju mapu i da na nju uključi zemlje Balkana, istakao je Fini posle razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije, Slavicom Đukić Dejanović, kojim je italijanski zvaničnik počeo današnju posetu Srbiji.

"Kada Srbija bude ušla u EU, odnosi Beograda i Rima postaće još čvršći. Odnosi na planu kulture, ekonomije i politike – mislim da će biti među najboljim odnosima koje Italija održava sa bilo kojom drugom članicom Evropske unije", izjavio je Fini.

Kako je Fini istakao, Italija je ubeđena da su razlozi Srbije na putu ka Evropi istiniti, da Evropa treba da pošteno razmotri te razloge, kao i da ne sme da primenjuje dvostruke aršine u odnosu na zemlje koje žele da uđu u EU.

A kako je istakla Slavica Đukić Dejanović, 131 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije treba da bude obavezujuće za inteziviranje svih oblika saradnje dveju zemalja, kako na političkom i ekonomskom planu, tako i na polju parlamentarne saradnj.

"Naš susret je bio susret dvoje kolega koji sa različitih aspekata rešavaju slične probleme, probleme građana zemalja u kojoj se zakonodavna aktivnost trudi da obezbedi ambijent za bolji socijalni život građana, prosperitet i perspektivu građana", rekla je predsednica Skupštine Srbije, Slavica Djukić Dejanović.

Đanfranko Fini se sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i tom prilikom sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi Srbije i Italije na visokom nivou.

U razgovoru sa premijerom Srbije Fini je rekao da je podrška Italije važna na putu Srbije ka EU, saopšteno je iz Vlade. Konstatovano je da dve zemlje imaju visok stepen ekonomske saradnje, kao i da će se ona dodatno unapređivati aktivnijim učešćem Italije u regionalnim projektima u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetskog sektora.

XS
SM
MD
LG