Linkovi

Žalost, mirni prenos vlasti u Gani


Potpredsednik Gane Džon Mahama polaže predsedničku zakletvu u parlamentu.
Potpredsednik Gane Džon Mahama polaže predsedničku zakletvu u parlamentu.

Narod širom Gane oplakuje iznenadnu smrt predsednika Džona Ate Milsa.

Narod širom Gane oplakuje iznenadnu smrt predsednika Džona Ate Milsa, a potpredsednik zemlje je za to vreme položio zakletvu na predsednički položaj do završetka Milsovog mandata.

Potpredsednik Džon Dramani Mahama je položio zakletvu sinoć, posle zvaničnog saopštenja o smrti predsednika Milsa. Mahama je tom prilikom rekao da je ova smrt „natužniji dan u istoriji zemlje“, istakavši da su stanovnici Gane „ujedinjeni u tuzi“ za preminulim predsednikom.

Javnosti nije saopšten uzrok Milsove smrti, niti datum sahrane. Miran prenos vlasti potvrđuje ulogu Gane kao jedne od najstabilnijih demokratija na kontinentu.

Gana je i veliki proizvođač nafte, ima bogate rudnike zlata i drugi je najveći izvoznik kakaoa na svetu. Džon Ata Mils, koji je preminuo u 68. godini, izabran je 2008. i očekivalo se da će ostati na položaju do predsedničkih izbora u decembru.

Glavna opoziciona Nova patriotska partija je prekinula kampanju u spomen na predsednika Milsa i doprinela ujedinjenju nacije.

Politički analitičar Emanuel Akvetej, izvršni direktor Instituta za demokratsku upravu, izjavio je za Glas Amerike da očekuje da vladajuća Partija nacionalnog demokratskog kongresa izabere Mahamu za svog kandidata. On je objasnio da je Mahama vodio kampanju zajedno sa pokojnim predsednikom i da nije preostalo mnogo vremena do izbora.
XS
SM
MD
LG