Linkovi

Protesti protiv Evropske centralne banke


Sukob nemačkih specijalaca i policije, Frankfurt, 18. mart 2015.
Sukob nemačkih specijalaca i policije, Frankfurt, 18. mart 2015.

Policija u Nemačkoj se danas sukobila sa demonstrantima koji su protestvovali protiv mera štednje ispred novog sedišta Evropske centralne banke u Frankfurtu, pred ceremoniju otvaranja te zgrade.

14 pripadnika policije je lakše povredjeno kada su demonstranti bacali kamenice na njih. Desetine drugih su pogodjene suzavcem ili neidentifikovanom tečnošću, ali su se oporavili i kasnije tokom dana bili ponovo na dužnosti.
Predstavnica policije je rekla novinarima da su protesti počeli pred zoru.

Policija je navela da je oko 350 ljudi uhapšeno, dok je većina od oko 10.000 demonstranata mirno marširala.

Organizatori skupa su saopštili da je preko 100 demonstranata povredjeno suzavcem i peper sprejom.

Demonstranti su protestovali protiv Evropske centralne banke zbog njene uloge u uvodjenju mera štednje kako bi se ograničili troškovi i smanjio dug i finansijski problemi zemalja poput Grčke.

Pokret „Blokupaj“ nazvan po pokretu iz 2011. „Okupirajmo Vol Strit“ navodi da predstavlja narodni pokret kritičara višenacionalnih finansijskih institucija uključujući takozvanu „Trojku“ – odnosno Evropsku centralnu banku, Evropsku komisiju i Medjunarodni monetarni fond – čiji su revizori pratili situaciju u zemljama koje su dobile medjunarodnu finansijsku pomoć.

Nemački lideri su osudili nasilje, ali su branili prava aktivista da protestvuju protiv Evropske centralne banke.

Uprkos nasilju, ceremonija otvaranja nove zgrade banke se odvijala prema planu. Predsednik Evropske centralne bake, Mario Dragi, rekao je da su nove kancelarije simbol onog što Evropa može da postigne.

XS
SM
MD
LG