Linkovi

Sukobi u Nemačkoj


Anti-nuklearni aktivisti u sukobu sa specijalcima ispred voza koji prevozi nuklearni otpad 7. novembar, 2010.
Anti-nuklearni aktivisti u sukobu sa specijalcima ispred voza koji prevozi nuklearni otpad 7. novembar, 2010.

Policija u Nemačkoj se sukobila sa aktivistima koji su pokušali da zaustave voz kojim je transportovan nuklearni otpad iz Francuske do depoa u toj zemlji. Dva demonstranta su se popela na železnički most, a desetine su blokirale prugu i privremeno zaustavile voz.

Policija je pomoću pendreka i suzavca rasterala masu i voz je nastavio put. U međuvremenu, policija se priprema za masovne proteste u Danenbergu, gde nuklearni otpad treba da bude pretovaren u kamione kojima će biti transportovan do skladišta u Gorlebenu.

Desetine hiljada ljudi su juče demonstrirale u Bergu, gradu na nemačkoj strani granice sa Francuskom, ali nema izveštaja o nasilju. Nuklearni otpad je proizveden u nemačkim nuklearnim elektranama, a potom je prerađen u francuskom pogonu koji vodi nuklearna grupacija „Areva“.

Železnička kompozicija je krenula sa zakašnjenjem od nekoliko sati, pošto se u petak grupa boraca za zaštitu životne sredine privezala lancima za prugu ispred stanice Kaen na severu Francuske.

Aktivisti tvrde da privremeni skladišni objekat u Gorlebenu nije bezbedan i da je nuklearni otpad utovaren u železničku kompoziciju dva puta radioaktivniji od ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju, u kojoj se 1986. dogodila nesreća.

XS
SM
MD
LG