Linkovi

Istraga o napadu na vojnike SAD


Uvidjaj na aerodromu u Frankfurtu kod autobusa koji je trebalo da preveze američke vojnike do baze Ramštajn u Nemačkoj
Uvidjaj na aerodromu u Frankfurtu kod autobusa koji je trebalo da preveze američke vojnike do baze Ramštajn u Nemačkoj

Nemačko državno tužilaštvo počelo je istragu jučerašnjeg tragičnog incidenta na frankfurtskom aerodromu u kojem su dvojica američkih vojnika poginula, a dvojica ranjena. Tužilaštvo, koje vodi istragu u saradnji sa frankfurtskom policijom, nemačkom saveznom policijom i američkim vlastima, navodi da je osumnjičeni za napad priznao da je želeo da napadne američko osoblje. Predsednik SAD Barak Obama je sinoć u Beloj kući održao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je najoštrije osudio napad na pripadnike američkih vazduhoplovnih snaga i obećao da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Napad se dogodio juče u blizini terminala za međunarodne dolaske na frankfurtskom aerodromu. Najmanje 12 pripadnika bezbednosne jedinice američkih vazduhoplovnih snaga, doletelo je iz Britanije i ukrcalo u autobus koji je trebalo da ih preveze do američke vojne baze Ramštajn u Nemačkoj, iz koje se vojnici obično upućuju na dalje operaciju u Iraku, Kuvajtu ili Avganistanu. Predstavnici policije su saopštili da je optuženi prišao autobusu, počeo da se raspravlja sa vojnicima, a potom izvukao poluautomatsko oružje i počeo da puca uzvikujući „Alahu Akbar“ odnosno „Bog je veliki“ na arapskom. Posle devet ispaljenih metaka, pištolj se zaglavio, a u pucnjavi su poginula dva vojnika, dok su dva ranjena. Jedan od prisutnih američkih vojnika pritrčao je i zgrabio napadača, koji je nastavio da uzvikuje „Džihad“.

“Tužan sam i besan zbog ovog napada. Želim da svi razumeju da ćemo dati sve od sebe da ustanovimo kako je došlo do ovako svirepog dela”, rekao je predsednik SAD.

Predsednik Obama je sinoć povodom napada održao vanrednu konferenciju za novinare u Beloj kući, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel obećala da će učiniti sve da se ovaj napad istraži.

Neimenovani izvori navode da je napadač 21-ogodišnji Arid Uka – nemački državljanin iz Kosovske Mitrovice, posvećen islamu, koji je radio na aerodromu u Frankfurtu. Njegovi roditelji su se pre oko 40 godina sa Kosova preselili u Nemačku. Ujak osumnjičenog, Redžep Uka, sinoć je agenciji Asošijeted pres na Kosovu rekao da ne može da veruje da je njegov sestrić učinio tako nešto, jer je cela porodica proamerički orijentisana.

Kosovske vlasti su takođe najoštrije osudile taj napad.

“Ovaj incident nije trebalo da se dogodi. Radićemo na tome da istražimo zašto je taj mladić počinio zločin i svi mi sa Kosova snažno osuđujemo taj incident", izjavio je predsednik Kosova, Bedžet Pacoli.

Američka vojna baza Ramštajn u Nemačkoj je već nekoliko puta bila meta terorističkih napada, među kojima je i onaj iz 1986. kada su u bombaškom napadu poginula tri vojnika, a ranjeno 230. Sud je taj napad kasnije pripisao libijskoj obaveštajnoj službi.

XS
SM
MD
LG