Linkovi

Dži-Em se vraća na svetske berze


Predsednik Obama u julu je obišao jednu od fabrika Dži Em-a, gde se proizvodi novi model Ševrolea - Volt
Predsednik Obama u julu je obišao jednu od fabrika Dži Em-a, gde se proizvodi novi model Ševrolea - Volt

Manje od dve godine pošto se našao na ivici bankrotstva, najveći američki proizvođač motornih vozila „Dženeral Motors“ danas se – po svemu sudeći na velika vrata – vraća na svetske berze. Inicijalna ponuda hartija od vrednosti automobilskog giganta iz Mičigena najveća je u istoriji Sjedinjenih Država, a interesovanje za njih – daleko prevazilazi očekivanja.

Hartije od vrednosti „Dženeral Motorsa“ od jutros se razmenjuju na berzama u Njujorku i Torontu. Kompanija koja je nedavno bila u velikim problemima sada je na putu oporavka zahvaljujući velikom smanjenju troškova i većem potencijalu za zaradu, tako da ne čudi popularnost i veliko interesovanje za deonicama, koje se prodaju po ceni između 32 i 33 dolara. Ukoliko se sve raspoložive akcije prodaju, deo vlade u „Dži Emu“ smanjiće se sa 61 na 33 odsto.

Dži-Em se vraća na svetske berze
Dži-Em se vraća na svetske berze

Kada se jutros čulo zvono za otvaranje Njujorške berze, sve je bilo u znaku skraćenice „Dži-Em“.

"Nivo potražnje je neverovatan. Broj akcija koji se danas prodaje rastao je iz dana u dan", kaže finansijska analitičarka Rebeka Lindlend.

„Dženeral Motors“ ponovo postaje javna kompanija – manje od dve godine pošto je proglasio bankrotstvo i dobio 50 milijardi dolara pomoći od američke vlade.

Njegova inicijalna ponuda hartija od vrednosti najveća je u istoriji Sjedinjenih Država, pre svega zahvlajujući tome što firma prvi put u poslednjih šest godina ostvaruje profit.

"Pred nama je nova odgovornost. Ponovo smo javna kompanija i imamo obavezu da se pokažemo, a znamo da to možemo", poručuje izvršni direktor "Dženeral Motorsa" Den Akerson.

„Dži Em“ je ove nedelje na sajmu automobila predstavio svoje nove modele, a kupci kojima „Dži Em“ nekad nije padao na pamet, sada su spremni da mu daju šansu.

"Bili su nestabilna kompanija i bila bih zabrinuta da investiram u njih, a sada sam tu i kupujem, znači nisam zabrinuta", kaže kupac Ketlin Kimberli.

Samo od današnje prodaje deonica, vlada će zaraditi više od 13 milijardi dolara, a prodaja će se nastaviti i narednih godina.

Među onima koji sada kupuju akcije je i porodica u kojoj su tri generacije muškaraca nedavno bile suočene sa otpuštanjem. Svi oni sada investiraju u firmu u kojoj su radili čitavog života.

"Pre godinu i po bilo je tužno, ali stvari idu nabolje i uzbuđen sam", kaže radnik u fabrici Dženeral Motorsa, Rolin Grin.

Predsednik Obama izdao je saopštenje u vezi sa „Dženeral Motorsom“ u kome navodi da je podrška američkoj autoindustriji zahtevala teške odluke, ali da joj je na kraju pomogla da opstane. U nezavisnoj studiji objavljenoj ranije ove nedelje procenjuje se da je vladin program pomoći sačuvao skoro milion i po radnih mesta.

XS
SM
MD
LG