Linkovi

Gasprom smanjuje isporuke preko Ukrajine


Zgrada Gasproma u Moskvi
Zgrada Gasproma u Moskvi

Ruski Gasprom je najavio: čim se izgradi gasovod do Turske, obustaviće se isporuka gasa EU preko Ukrajine.

Da pokažu kako misle ozbiljno, Rusi već danas smanjili isporuku gasa preko Ukrajine za 60 posto, čime je najmanje šest evropskih država ostalo bez dovoljnih količina ovog energenta.

Kako reče danas neko u Komisiji - opet Rusi povlače potez na koji Evropljani nemaju odgovora: evropski komesar za energiju i potpredsjednik Evropske komisije, Maroš Šefčovič je bio šokiran kada je tokom posjete Moskvi i Gazpromu od prvog čovjeka ove firme čuo: već danas počnite da gradite konekciju sa turskim "gasnim habom", jer, kada se u par godina novi ruski gasovod spoji sa Turskom, samo iz tog pravca ćete moći dobiti ruski gas - ako ne stignete na vrijeme, gas će otići drugim kupcima!

"Bio sam veoma iznenadjen ovom najavom, jer došao sam ovamo da zajedno vidimo mogucnosti kako možemo popraviti snabdijevnje jugoistočne Evrope, nakon otkazivanja Južnog toka. Ono šta sam čuo od gospodina Milera da će 50 do 60 miliona kubnih metara gasa biti preusmjereno prema Turskoj i da je na EU hoće li se ili ne priključiti na tu mrežu, što nije način kako treba da radimo i vjerujem da treba da razgovaramo o ovoj namjeri, jer sistem trgovine i trgovinski običaji nalažu nešto drugo i to neće održati sliku Gazproma kao pouzdanog partnera", izjavio je evropski komesar za energiju.

Zaista šokantno, kada se zna da gotovo 80 posto ruskog gasa u Evropu dolazi preko Ukrajine. Šokantno, ali samo za nas laike - Rusi se već duže vrijeme žale na nepouzdanost ukrajinskih vlasti kada je riječ o transferu gasa za EU, uz poznate političke probleme na relaciji Kijev-Moskva... Vjeruje se da je posljednja kap u čaši bilo evropsko odbijanje Južnog toka, koji je bio ruska blaža verzija zaobilaska Ukrajine. Sada će biti južni ili turski koridor, koji će Tursku, poslije Njemačke, najvećeg kupca, bez problema snabdijevati ruskim gasom.

A Evropljani? Oni su, a to već zvuči poznato i blisko, formirali radnu grupu koja bi se ovih dana trebalo sastati i vidjeti šta i kako...A Rusi? Oni su, ne gubeći vrijeme, već danas smanjili isporuke gasa Evropi preko Ukrajine za oko 60 posto - to je direktno pogodilo najmanje šest evropskih država, medju kojima su Hrvatska, Grčka, Rumunija, Makedonija i, naravno, Bugarska, koja je u potpunosti zavisna od ruskog gasa...

Svjestan toga, bugarski premijer je ranije ove sedmice u Brisel došao sa prijedlogom da se kako-tako do Bugarske napravi ruski gasovod- ili da Bugarska bude raskršće ili da se obnovi Južni tok:

"Željeli bi smo da se Južni tok realizuje, zato i naš prijedlog za realizaciju gasnog huba u Bugarskoj”, naveo je bugarski premijer, Bojko Borisov.

Kako stvari danas stoje, diktirane od strane Rusa, a podržane nepostojanjem jasne evropske energetske politike, po gas će Bugari, ali i ostali Evropljani, uskoro ići u Tursku.

XS
SM
MD
LG