Linkovi

Rast cena goriva u SAD


Vozači u SAD sve nezadovoljniji cenama goriva
Vozači u SAD sve nezadovoljniji cenama goriva

Cijene goriva u Sjedinjenim Državama nastavljaju da rastu, što izaziva sve veće nezadovoljstvo u zemlji. Strahuje se da bi situacija mogla dodatno da se pogorša, nakon što je Iran obustavio izvoz nafte u evropske zemlje, zbog novih sankcija Evropske unije. Cijene goriva su proteklog mjeseca porasle za 18 centi po galonu, dostigavši najviši nivo u poslednjih devet mjeseci. Ekonomisti predviđaju da bi nacionalni prosjek mogao da bude 4 dolara i 25 centi do kraja aprila, odnosno gotovo 5 dolara za galon do kraja maja.

Cijene goriva širom Amerike već su bile u porastu, kada je objavljeno da Iran prekida isporuku nafte Britaniji i Francuskoj, zbog novih oštrih sankcija Brisela. Ta vijest samo je podstakla strahovanja da će gorivo biti još skuplje, što je izazvalo pometnju na benzinskim pumpama.

"Ove cijene postaju sve besmislenije. Pretpostavljam da je tako već neko vrijeme, ali čini se da sve više rastu. To je užasno.”

"Ovo mi se ni malo ne dopada. Ali, šta da se radi?

Riječ je o apsolutno rekordnim cijenama za protekli praznični vikend i predviđa se da bi nacionalni prosjek do kraja maja i početka sezone putovanja mogao da dostigne rekordnih gotovo 5 dolara za galon.

“Stvari će se samo pogoršati u budućnosti. Cijene goriva biće vezane za ekonomiju i ukoliko se nastave ova poboljšanja, ostaće povišene”, smatra analitičar Patrik Dehan.

Galon se tako u Teksasu prodavao za 3,45 dolara, 3,80 u Njujorku, a u Kaliforniji za 4 i 15 centi.

“Koštaće me 70 dolara da napunim rezervoar, tako da su cijene stvarno izmakle kontroli.”

Ekonomisti navode da je na svakih deset dolara koje je prosječno domaćinstvo zaradilo prošle godine, govoto dolar utrošen na gorivo. Za vozače, to znači dodatnu štednju.

“Izlazite manje. Smanjujete budžet, kako biste mogli negdje i da otputujete.”

“To utiče na cijeli budžet. Morate da vodite računa koliko novca trošite na hranu i gdje idete.”

Skupo gorivo takođe bi moglo da bude jedno od glavnih pitanja u ovoj izbornoj godini, zbog čega aktuelna administracija razmatra mogućnosti povećanja domaće proizvodnje.

XS
SM
MD
LG