Linkovi

"Gangnam Style" podstiče i turizam


People fish on a pier at the port of Mariupol, located on the north of the Sea of Azov in eastern Ukraine.
People fish on a pier at the port of Mariupol, located on the north of the Sea of Azov in eastern Ukraine.

Zahvaljujući velikom uspehu, Gangnam Style je najuspešniji izvozni proizvod u domenu umetnosti iz Južne Koreje.

Južnokorejska pop senzacija Park Jae-Sang je hitom "Gangnam Style" osvojio svet pa sada , kako saznaje dopisnik Glasa Amerike iz Seula, Džejson Stroter, južnokorejska turistička industrija pokušava da iskoristi i unovči tu međunarodnu popularnost.

Aleksis Martinez je sa grupom turista koji plešu uz taktove hita Gangnam Style, poznatog južnokorejskog muzičara Psaja. Četrnaestogodišnja Amerikanka kaže da je pesma veliki hit čak i u njenom rodnom Teksasu.

“Svi u mojoj školi znaju i plešu uz tu pesmu”

Gangnam Style je jedan od nagledanijih videa na internetu i nalazi se na vrhu najslušanijih pesama u Aziji, Evropi i severnoj Americi. Zahvaljujući velikom uspehu, Gangnam Style je najuspešniji izvozni proizvod u domenu umetnosti iz Južne Koreje. Zato mnogi veruju da Gangnam Style može da privuče brojne inostrane turiste u Koreju. Džej Sang -van je na čelu korejske turističke organizacije Halju.

“Gangnam Style je osvojio brojne obožavaoce na Zapadu i pobudio interesovanje za našu zemlju. Pravili smo anketu u Los Anđelosu. 70 odsto ispitanika je reklo da je posle odgledanog videa poželelo da poseti Koreju.”

Na ulicama elitne Seulske četvrti Gangama, biznisi koriste Psajevu pesmu da privuku kupce. Od kako se pojavio video Gangnam Style, porastao je broj stranih kupaca tvrde neki prodavci. Kvon Da-na je menadžerka u prodavnice tekstila u Gangamu.

“Ima dana kada imamo više stranih nego domaćih kupaca. Kada pustim pesmu Gangnam Style ljudi jednostavno počnu da ulaze u radnju. I stalno se smeju."

Južna Koreja ove godine očekuje više od 10 miliona posetilaca, a kako navodi njihova turistička organizacija, najveća atrakcija u zemlji je korejska pop muzika poznata kao K-Pop . Sada zahvaljujući PSiju turistička organizacija koristi Gangnam Style da privuče još više stranaca. Aleksis Martinez kaže da Gangnam Style ples može svako da nauči.

“To spaja ljude i mislim da je to kul”.

A biti kul je i poruka pesme Gangnam Style
XS
SM
MD
LG