Linkovi

Program za odvajanje mladih od bandi


Sprečavanje delatnosti bandi je bitka bez kraja, kažu angažovani stručnjaci.
Sprečavanje delatnosti bandi je bitka bez kraja, kažu angažovani stručnjaci.

Širom SAD deluje 33 hiljade kriminalnih bandi koje počinjavaju više od 50 odsto nasilnih zločina.

Federalne agencije za održavanje reda kažu da se broj kriminalnih bandi, takozvanih gangova, povećava i da širom zemlje deluju 33 hiljade takvih grupa koje počinjavaju više od 50 odsto nasilnih zločina. Ipak, u jednoj zajednici pored Vašingtona, delatnost gangova se smanjuje.

Sunčano subotnje popodne je ispunjeno sportom. Godišnji fudbalski turnir Odreda za borbu protiv bandi okruga Arlington, sastavni je deo široke strategije za odvajanje tinejdžera od bandi nasilnika u virdžinijskom predgrađu Vašingtona. Robert Vilčez je koordinator tog odreda u Arlingtonu.

Verujem da nijedan grad, nijedan okrug, nije imun na probleme koje izazivaju gangovi. A svako dete je u opasnosti, pri čemu su neki klinci u većoj opasnosti od ostalih.“

Policija u Arlingtonu kaže da su 85 odsto gangova na tom području latinoamerički, uključujući i gang Mara Salvatruča ili MS-13. Taj gang je osnovan u Los Anđelesu, da bi se brzo proširio na druge delove Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika. Vlasti kažu da je banda upetljana u sve, od malih uličnih krađa do trgovine ljudima, droge i plaćenog ubijanja.

Kapetan Brajan Berki iz policije u Arlingotnu, kaže da se broj poznatih pripadnjika gangova na ovom području smanjio sa nekoliko stotina početkom 1990-ih, na otprilike stotinu danas. On taj pad pripisuje delatnosti policije i obrazovnim i preventivnim programima kojih ima oko 300.

„Na osnovu toga ne možete da proglasite pobedu, jer se sve to menja. Verujem da bi se oni, ako bismo prestali da obraćamo pažnju na njih i njihovu kriminalnu delatnost, ponovo osilili i vratili i stekli uporište.“

Fudbalski turnir je prilika da se uspostavi veza sa ugroženom decom, objašnjava narednik Rik Rodrigez iz okružne policije u Arlingtonu.

„Kada jednom uđete u bandu, bez obzira da li joj se stvarno pridružite ili ste saveznik koji se druži sa njenim članovima, u nekom trenutku postanete njihovi. Više ne možete moći sami da odlučujete o sebi.“

Organizatori turnira kažu da njihova poruka nailazi na odjek među mladima. Šesnaestogodišnji Rodrigo Neiro je poreklom iz Salvadora.

„Mislim da je ovo zaista dobra poruka, jer su tinejdžeri ponekad uvučeni u gangove i sve te stvari. Ali to nije ispravan izbor, a teško je pronaći izlaz.“

Koordinator Odreda za borbu protiv gangova Robert Vilčez je ohrabren uspehom koji primećuje tokom proteklih sedam godina. Ipak, ističe da je sprečavanje delatnosti gangova bitka bez kraja, ali da je pola te bitke jednostavno uspostavljanje veze sa ugroženom decom.
XS
SM
MD
LG