Linkovi

Galup: Negativne ocene Rusije i Putina


Frenk Njuport, glavni urednik Galupa.
Frenk Njuport, glavni urednik Galupa.

Prvi put u proteklih 15 godina, većina Amerikanaca smatra Rusiju zemljom koja nije prijateljski naklonjena SAD, a Vladimir Putin je danas manje popularan nego 2000.

To su nalazi najnovijeg Galupovog istraživanja američkog javnog mnjenja o Rusiji i Putinu. U razgovoru za Glas Amerike, glavni urednik Galupa, Frenk Njuport podrobnije objašnjava upravo objavljene rezultate svoje organizacije.

Istraživanje je objavljene neposredno nakon što je predsednik Putin pomogao da Sirija pristane da se liši svog hemijskog oružja, čime je sprečena američka vojna akcija protiv Damaska.

“Očekivali smo da će zbog konstruktivne uloge u rešavanju krize sa hemijskim oružjem, ocena predsednika Putina i Rusije biti mnogo povoljnija. Samom Putinu je očigledno stalo do američkog javnog mnjenja, jer inače ne bi objavio autorski članak u ‘Njujork Tajmsu’. Međutim, ankete pokazuju da u ovom trenutku samo 19 odsto Amerikanaca ima povoljno mišljenje o Putinu, dok je u kratkom periodu od juna do septembra ove godine procenat onih koji smatraju Rusiju prijateljskom zemljom opao sa 52 na 44 odsto.”

Njuport naziva paradoksalnim činjenicu da paraleleno sa negativnim mišljenjem o Putinu, vlada veoma pozitivno mišljenje o njegovom predlogu za sirijsko hemijsko oružje.

“Većina Amerikanaca odobrava plan, a 44 odsto veruje da može da se sprovede. To se sasvim dobro uklapa sa podacima koji pokazuju da se ogroman broj Amerikanaca protivi bilo kakvoj vojnoj operaciji u Siriji. Dakle, Amerikanci se slažu da je plan dobar, ali to nije popravilo Putinov imidž.”

Galupovi stručnjaci kažu da razlozi niskog rejtinga leže u aferi sa bivšim američkim obaveštajcem Edvardom Snoudenom koji je dobio politički azil u Moskvi, kao i sa nedavno usvojenim restriktivnim merama koje se odnose na LGBT zajednicu. Oni dodaju da Putinov apel američkom narodu putem “Njujork tajmsa” nije postigao željeni efekat, jer se usredsredio na kritiku američke spoljne politike i izjave predsednika Baraka Obame da SAD imaju posebno mesto u svetu.
XS
SM
MD
LG