Linkovi

Deset Galupovih zaključaka o 2011.


Frenk Njuport, glavni urednik Galupa
Frenk Njuport, glavni urednik Galupa

Glavni urednik Galupa, Frenk Njuport i šef vašingtonskog biroa dnevnika USA Today, Suzan Pejdž jednom nedeljno pripremaju video rubriku „Izbori su bitni,“ u kojoj analiziraju rezultate najnovijih Galupovih anketa o predizbornoj predsedničkoj kampanji u SAD. Donosimo ekskluzivan prikaz poslednje epizode Njuporta i Pejdž u ovoj godini u kojoj govore o deset najzanimljivijih Galupovih nalaza 2011., uključujući uspon i pad Hermana Kejna, stabilnost podrške javnosti predsedniku Obami, kao i negativnu ocenu rada Kongresa.

Pejdž i Njuport su počeli sa brojem 10 na listi najzanimljivijih podataka, koje se odnosi na pokret „Okupirajmo Vol strit“:

Ankete pokazuju da 65 odsto američke javnosti ne zna mnogo o pokretu 'Okupirajmo Volstrit,' niti je preterano zabrinuta zbog nejednakosti na koje ukazuje predsednik Obama. Amerikance mnogo više brine zastala privreda i nezaposlenost. Oni više cene izjednačavanje uslova za uspeh u društvu od uklanjanja nejednakosti u društvu“, priča Njuport.

Deveti na rang listi je kuriozitet velike, mada kratkotrajne popularnosti bivšeg predsedničkog pretendenta Hermana Kejna. Uprkos seriji seksualnih skandala i drugih promašaja, Kejn je do poslednjeg časa nadmašivao sve rivale po intenzitetu privrženosti svojih republikanskih pristalica.

Zanimljivost broj osam je to što sve veći broj Amerikanaca zahteva jačanje prava privatnosti. Ankete po prvi put pokazuju da većina Amerikanaca prihvata legalizovanje upotrebe marihuane, i prihvata brak između homoseksualaca. Sličan znak takvog trenda je smanjeni broj pristalica državne kontrole prodaje ručnog oružja.

Broj sedam je stabilnost podrške koju predsednik Obama uživa kod birača. Taj procenat se konstantno kreće između 40 i 45 odsto. Samo se za kratko popeo na 51 procenat posle ubistva Osame bin Ladena, ali nije nikad pao ispod 40 odsto. Međutim, podrška koju trenutno ima, nije dovoljna za reizbor“, kaže Suzan Pejdž, šef vašingtonskog biroa lista USA Today.

Broj šest zauzima statičnost popularnosti republikanskog predsedničkog pretendenta Mita Romnija, koja, već godinu dana ne prelazi 25 odsto. Romni i dalje ne može potpuno da računa na predsedničku nominaciju svoje stranke, zaključuju Njuport i Pejdž.

Sledeća na Galupovoj listi je izuzetno negativna ocena rada državnih institucija zemlje, posebno Kongresa. Amerikanci ne samo što ne veruju svojim političarima, već ih smatraju nesposobnim i nepoštenim.

Broj pet. U stvari Kongres nije nikada do sada imao ovako niski rejting. To važi i za druge državne ustanove. Amerikanci jednostavno preziru sve u Vašingtonu“, konstatuje Pejdž.

Na četvrtom mestu su podaci o tome šta Amerikanci očekuju od vlasti, kaže Njuport.

Svi podaci pokazuju da ljudi ne trpe ideološke svađe u Kongresu, već zahtevaju politički kompromis, koji smatraju bitnim za budućnost zemlje. Toliko su nezadovoljni da bi najviše voleli da raspuste ovaj i biraju novi Kongres.“

Na trećem mestu se našla gotovo bezrezervna podrška javnosti ubistvu Osame bin Ladena u maju 2011. Devedest odsto Amerikanaca odobrava tu akciju, koju pripisuju Obami.

Na drugom mestu je činjenica da je veliki broj Amerikanaca prilično zadovoljan svojim životom.

Uprkos svemu, 90 odsto Amerikanaca kaže da su zadovoljni svojim porodičnim životom, 69 odsto misli da imaju viši standard od svojih roditelja, a 50 odsto smatra da imaju dovoljno veliku ušteđevinu.“

Prvo mesto na Galupovoj listi zauzima takozvano „prokletstvo duginog luka,“ koje je već zakačilo polovinu republikanskih predsedničkih pretendenata. Svi su doživeli nagli uspon, a zatim nagli pad. Među njima su Donald Tramp, Mišel Bakman, Herman Kejn, Rik Peri i Njut Gingrič.

Objašnjenje je jednostavno, kaže Frenk Njuport.

To samo znači da republikanci još uvek nisu oduševljeni ni jednim od postojećih kandidata.“

XS
SM
MD
LG