Linkovi

Galaksi 4 zaoštrava trku Samsunga i Epla


Galaxy 4
Galaxy 4

Novi Samsungov model sada može da obavlja funkcije koje ni jedan drugi sličan telefon ne može, ali da li to automatski znači i da je bolji?

Sinoć je predstavljen novi model pametnog telefona, Galaksi 4 čime se bitka između dva tehnološka giganta, Samsunga i Epla još više zaoštrila.

Ako je industrija pametnih telefona kraljevstvo, onda je ovo njegov novi vladar. Samsung S4 predstavljen je u četvrtak uveče pred mnogobrojnom publikom u Njujorku i pred 400 hiljada nestrpljivih fanova onlajn.

Više nalik evoluciji nego revoluciji, novi Samsungov model ima brojne funkcije koje Epl nema. Ekran u visokoj rezoluciji veći od 12 centimetara, čip sa 8 procesora, fotoaparat od 12 megapiksela i brojne nove softvere koji reaguju na pokret.

Sada možete da pomerate veb stranicu ne dodirujući ekran, a tu je i tzv. pametna pauza – softver koji prepoznaje vaše lice i određuje da li gledate u telefon. Kada okrenete glavu video će da zastane dok se vaš pogled ne vrati na telefon.

Samsung i Epl zajedno drže blizu 70 odsto američkog tržišta pametnih telefona, u čemu Epl vodi za par poena prema poslednjem istraživanju. Imajući u vidu da su osam od deset telefona koji se prodaju upravo pametni telefoni, bitka za potrošače je ogromna.

Mislim da će ovaj novi telefon da izazove žešći rat Epla i Samsunga”, smatra Džoana Stern.

Zakonska bitka, koja inače još traje, koštala je Samsung za sada blizu 600 miliona dolara duga Eplu zbog kršenja patentnih prava. Međutim, Samsung nije tako lako zastrašiti brojkama.

Samsung je sagradio zavidnu prodajnu mašineriju, koja se zasniva na distribuciji i marketingu čemu retko ko može da parira. Ipak, većina uspeha ostvarena je oslanjanjem na sopstvene resurse, a ne na fondove svojih rivala, što je opasna navika u ovoj, rastućoj, industriji.
XS
SM
MD
LG