Linkovi

G7 o aktuelnim krizama i ekonomiji


Protesti u Minhenu uoči samita G7
Protesti u Minhenu uoči samita G7

Lideri G7 će na samitu u Nemačkoj raspravljati o tekućim krizama, poput ratova u Iraku i Siriji i dugoročnim pitanjima poput klimatskih promena i ekonomije.

Lideri grupe sedam idnustrijalizovanih zemalja održavaju godišnji samit početkom naredne nedelje odnosno 7. i 8. juna u Nemačkoj.

Lideri će odsesti i raditi u jednom letovalištu južno od Minhena, gde su uspostavljene oštre mere bezbednosti. Prisustvo policije i vojske je posebno obimno zbog demonstracija poput ove održane juče u Minhenu. Grupe aktivista planiraju proteste tokom samita i neke su se ulogorile na specijalno odredjenom prostoru u blizini mesta održavanja samita.

Lideri G-7 su se poslednji put sastali pre godinu dana u Briselu, što je sastanak koji je prvobitno bio zakazan u Rusiji pre no što je Moskva isključena iz grupe zbog okupacije Krima. Dalje mešanje Rusije u Ukrajini će biti glavna tema ponovo ove godine, kako navodi Džonatan Ejal sa Kraljevskog instituta ujedinjenih rodova vojske.

“Istinsko pitanje vezano za Rusiju je da li je to jednostavno konflikt povodom Ukrajine ili da li smo mi svedoci nečeg daleko dubljeg odnosno neke vrste izazova teritorijalnom statusu kvo u Evropi.”

I baš kao da podvlači taj stav, situacija je ponovo veoma napeta ove nedelje u istočnoj Ukrajini izmedju vladinih snaga i pobunjenika koje podržava Rusija. Istovremeno, lideri će se baviti Kinom koja ponovo ističe svoju moć i gradi i širi ostvra u Južnom Kineskom moru koja bi mogla da budu korišćena za kontrolu nad vitalnim pomorskim putevima.

Pored toga biće reči o krizama u Iraku, Siriji, Jemenu, i Libiji i dugoročnim pitanjima poput ekonomije i klimatskih promena. Lejla Simona Talani sa Kings koledža kaže da je grupa G-7 dobila na važnosti u proteklim godinama, ali da još uvek nema značajniji uticaj.

“Za mene je problem u tome što ne vidim G 7 kao telo koje donosei odluke. Ako se priča o gorućim temama, to je dobro za medije. Da li će ta priča imati uticaja je savim drugo pitanje.”

Pa ipak , Talani i Ejal oboje ističu da nema druge grupe zemalja koja ima jedinstvo i sposobnost da bar pokuša da se pozabavi najvažnijim pitanjima u svetu.

XS
SM
MD
LG