Linkovi

"Nezgodni" momenti za Obamu i Putina na samitima


Predsednik Barak Obama na samitu G20 u Brizbejnu
Predsednik Barak Obama na samitu G20 u Brizbejnu

Regionalne skupove protekle nedelje, između ostalog,su obeležili neformalni, nimalo prijatni susreti američkog i ruskog predsednika

Samit lidera 20 svetskih ekonomskih sila zaključen je juče u Brizbejnu, u Australiji na kraju niza regionalnih skupova u protekloj nedelji, tokom kojih su američki predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin imali više nezgodnih momenata.

Dok su u Ukrajini borbe sve intenzivnije, nedavno razvedeni ruski predsednik Putin je nastojao da šarmira prisutne na konferencijama. Na samitu APEK-a u Pekingu snimljen je kako stavlja šal na ramena supruge kineskog predsednika Ši Djinpinga. Šal su brže-bolje skinuli njeni pomoćnici.

Međutim, glavna vest su bili neformalni, nimalo prijatni susreti, između ruskog i američkog lidera, čiji su se pogledi ukrštali, mada nisu jedan drugog gledali direktno.

Nije bilo nikakvih osmeha dok su dvojica lidera u razgovoru provela svega15-ak minuta iza scene. Glavna tema bila je Ukrajina. Obama je odmah iskoristio prvu priliku da dalje izoluje ruskog predsednika na samitu G20 u Brizbejnu, tokom kojeg je došlo do nekoliko kraćih susreta.

“Okarakterisao bih to kao tipične kontakte, koji su bili poslovni i neuvijeni.”

Australijanci su ukazali Putinu istu dobrodošlicu kao i ostalim visokim zvanicama. Držao je koale, isto kao i predsednik Obama. Međutim, niko nije smetnuo s uma da je Rusija odgovorna za obaranje malezijskog putničkog aviona na linji 17, u kojem je nastradalo 298 ljudi, uključujući 28 australijskih državljana.

Na samitu G20 bilo je puno osmeha i rukovanja, ali nije bilo verbalnog ustezanja. Tokom privatnog sastanka, kanadski premijer Stiven Harper rekao je pored ostalog: “Rukovaćemo se, ali jedino što mogu reći je da morate da izadjete iz Ukrajine.”

“Moja privatna komunikacija sa njim nije se ni u čemu razlikovala od onog što sam javno imao da kažem u vezi sa ukrajinskom krizom, a to je: ‘Rusija ima priliku da se opredeli za drugačiji put’.”

Dok su se ostali lider zadržali u Brizbejnu sve do ručka u nedelju, Putin je među prvima napustio skup.

XS
SM
MD
LG