Linkovi

Evropa se sprema za samit G8


Lideri osam industrijski najrazvijenijih država na svetu – takozvane Grupe 8 – pripremaju se za samit u Kemp Dejvidu u blizini Vašingtona. Sve oči su usredsređene na dužničku krizu u eurozoni i opasnost koju ona predstavlja za globalni oporavak.

Članovi Grupe 8 iz Evrope – pre svega Francuska i Nemačka – suočiće se sa temeljnim preispitivanjem kolega u Kemp Dejvidu. Novi francuski predsednik Fransoa Oland je u utorak doputovao u oblacima prekriveni Berlin u vreme daljeg tonjenja kontinenta u ekonomsku krizu. Nešto ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da se sastanak G-8 održava u pravom trenutku.

Zajedno sa industrijalizovanim zemljama – a G-8 je uistinu pravi okvir – moramo napornije nego ikada da radimo na smanjivanju visokih nivoa zaduženosti. To će biti temelj stabilnog i održivog rasta.“

Slabljenje ekonomija širom južne Evrope izaziva pozive za promenu fokusa sa štednje na rast. Kao dodatak svom ekonomskom slabljenju, Grčka se suočava i sa političkom krizom. Izbori nisu doneli većinu nijednoj partiji ili koaliciji, tako da će 17. juna morati da se održe novi izbori. Lideri Grupe 8 izvan Evrope, imaće jednostavnu poruku za eurozonu, kaže Stefani Rikard, iz Londonske škole za ekonomiju.

Mislim da će liderima eurozone poručiti da treba da reše ovaj problem. Mislim da će reći da to nije problem Sjedinjenih Država, kanadski problem, nego zaista evropsko pitanje i da Evropa treba da očisti svoju kuću.“

Lideri Evropske unije su se nadali da će kineska ekonomija u ekspanziji da im pomogne da izvuku eurozonu iz dužničkog blata. Ali Peking neće da im pruži spas, kaže profesor Stiv Cang iz Instituta za kinesku politiku Notingemskog univerziteta.

„Iz njihove prespektive, ne postoji razlog zbog kojeg bi marljivi Kinezi upotrebili svoju teško zarađenu gotovinu za spas veoma bogatih i na neki način lenjih Evropljana.“

Sastanku ne prisustvuje ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva kaže da on ima obaveze u zemlji. Ipak, on šalje svog premijera.

Novo lice u Grupi 8, francuski predsednik Fransoa Oland, imaće vatreno krštenje na svetskoj sceni. Na putu za Berlin, njegov predsedički avion je pogodio grom, što ga je primoralo da se vrati. Oland se svakako nada boljim znamenjima na drugom velikom putu u inostranstvo tokom tek prve nedelje svog predsednikovanja.



XS
SM
MD
LG