Linkovi

Počeo samit G-20 u Parizu


Počeo samit G-20 u Parizu
Počeo samit G-20 u Parizu

Predsednik američkih federalnih rezervi Ben Bernanki pozvao je Kinu da svoju nacionalnu valutu učini fleksibilnijom i istovremeno poručio da bi Sjedinjene Države trebalo da smanje svoj budžetski deficit. Bernanki je to izjavio u Parizu gde je danas počeo sastanak Grupe 20.

Domaćin, francuski predsednik Nikola Sarkozi, pozvao je učesnike da ne gube vreme u detaljima, mada će veći deo diskusija biti tehničke prirode i odnositi se na načine za merenje i balansiranje trgovinske razmene i valutnih kurseva.

Vašington već duže vreme kritikuje Peking zbog veštački niskog kursa kineske valute juana, tvrdeći da to dovodi do trgovinskog debalansa u korist Kine. Međutim, Brazil i neke druge zemlje kritikuju stimulativne mere američkih federalnih rezervi tvrdeći da one slabe dolar i time njihove valute čine skupljim što pogadja njihov izvoz.

Očekuje se da će jedno od spornih pitanja na skupu G20 biti i cene hrane koje su dostigle rekordno visoke nivoe i bile jedan od uzroka tekućih nemira na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG