Linkovi

"Prijatelji Sirije" za snažnije sankcije


Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele, državna sekretarka SAD Hilari Klinton i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius na sastanku "Prijatelja Sirije."
Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele, državna sekretarka SAD Hilari Klinton i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius na sastanku "Prijatelja Sirije."

Grupa od više od 100 zemalja, zvana “Prijatelji Sirije”, okupila se u Parizu tražeći smenu režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Diplomate su pozvale na uvođenje “sveobuhvatnijih i jačih” sankcija protiv sirijske vlade, i obećale veću pomoć sirijskoj opoziciji. U isto vreme, saznalo se da je jedan od najistaknutijih generala sirijske vojske i lični prijatelj predsednika Asada napustio režim u Damasku. Francusko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je general Manaf Tlas, koji je bio na čelu elitne Republikanske garde, prebegao u Tursku, a sada je na putu za Francusku.

Dok se u Siriji nastavljaju borbe, a ranjeni civili traže pomoć lekara preko granice u Turskoj, pristalice sirijske opozicije nastoje da ojačaju međunarodni pritisak na vladu u Damasku.

Na sastanku “Prijatelja Sirije” u Parizu, diplomate iz više od 100 zemalja založile su se da se iskoristi nedavni ruski i kineski pristanak da podrže autoritet buduće prelazne vlade. Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je Ujedinjene nacije na akciju.

"Trebalo bi da se vratimo i zahtevamo rezoluciju Saveta bezbednosti koja uvodi stvarne i hitne posledice u slučaju da se režim ne povinuje zahtevima, uključujući i sankcije u skladu sa poglavljem 7. Šta je to što svaka zemlja, zastupljena ovde, može da uradi? Pozivam vas da se obratite Rusiji i Kini, i ne samo apelujete, već zahtevate da više ne stoje po strani i da počnu da podržavaju legitimne aspiracije sirijskog naroda”.

Prema rečima Hilari Klinton, to znači da se Rusija i Kina navedu da poštuju obećanja koja su dale na sastanku akcione grupe u Ženevi prošle subote.

"Reći ću vam veoma otvoreno. Ne verujem da Rusija i Kina očekuju da će platiti bilo kakvu cenu. Nikakvu cenu što stoje na strani Asadovog režima. Jedini način da se to promeni je da svaka zemlja sa ovog skupa direktno i hitno stavi na znanje da će Rusija i Kina platiti cenu što zaustavljaju i blokiraju napredak. To se više ne može tolerisati”.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele poručuje da je neophodno ostvariti prekid vatre.

"Prvo moramo da okončamo brutalno nasilje režima nad narodom, i zaustavimo krvoproliće. Drugo, snažno smo predani političkom rešenju kroz proces tranzicije u skladu sa planom Kofija Anana i uz podršku njegove misije. Treće, volja sirijskog naroda se mora poštovati, stvarnu političku tranziciju moraju da predvode Sirijci.”

Sirijski opozicioni lideri su po završetku sastanka u Kairu pojasnili svoju viziju Sirije, posle smene Asadovog režima.

Australijski ministar spoljnih poslova Bob Kar kaže da je jasno da u toj tranziciji nema mesta za predsednika Asada.

"Niko neće želeti da se rukuje sa nekim čije su ruke tako krvave”.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg kaže da neki “Prijatelji sirijskog naroda” okupljeni u Parizu omogućavaju Asadovoj vladi da zaobiđe pojedinačne sankcije.

"Ovde je nemoguće stajati sa strane. Ako ne uvodite sankcije i ne primenjujete ih u potpunosti, omogućavate snabdevanje Asadovog režima sredstvima koja koristi da nastavi da ubija sirijski narod, a tragične rezultate vidimo svakog dana”.

Učesnike konferencije ohrabrila je vest o prebegu generala Manafa Tlasa koji je bio bliski prijatelj i saveznik predsednika Asada.

“Ako je suditi po takvim ljudima, po generalima i pukovnicima i drugima koji su nedavno prebegli u Tursku, ljudi bliski režimu i vojni estabilšment počinju da glasaju - nogama”, primetila je Hilari Klinton.

Svrha sastanka u Parizu bila je da se podstakne glasanje u Savetu bezbednosti o rezoluciji na osnovu Poglavlja 7 sledeće nedelje. Za razliku od ranijih rezolucija po poglavlju 7 koje su dozvoljavale upotrebu sile, zvaničnici SAD kažu da će se ova rezolucija više koncentrisati na jedinstvene međunarodne ekonomske sankcije Damasku.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov danas je kategorički odbacio tvrdnju da moskva podržava režim Bašara al-Asada. Kako prenosi Itar-Tas, ruski zvaničnik je rekao da “Rusija ne brine o tome da li podržava ovog ili onog vođu u Siriji, već radi na uspostavljanju neopohdnog političkog dijaloga predstavnika vlasti I opozicije”.
XS
SM
MD
LG