Linkovi

Izložba fotografija Fride Kalo


Frida Kalo u bolničkom krevetu
Frida Kalo u bolničkom krevetu

Meksička umetnica Frida Kalo, koja je umrla 1954. godine, poznata je po svojim živopisnim autoportretima. Njeni radovi su, poslednjih godina, postali izuzetno popularni, ostvarili ogroman uspeh i priznanja. Izložba Fridinih ličnih fotografija, otkrivenih više od pola veka posle njene smrti, daje nam priliku da zavirimo u deo njenog života, ali takodje otvara neka pitanja. U umetničkom centru Artisfera u Arlingtonu, u Virdžiniji, otvorena je izložba „Frida Kalo: Njene fotografije“.

Frida Kalo je jedna od najpoznatijih meksičkih umetnika. Njen život bio je tema filma “Frida” iz 2002. godine, sa Salmom Hajek u glavnoj ulozi. 240 fotografija izloženih u Arlingtonu izabrano je medju više od 6,000, nedavno otkrivenih u domu u kojem je Kalo živela sa svojim mužem Dijegom Riverom. Koliko je poznato, samo četiri je snimila umetnica lično, uključujući fotografiju njenog psa i portret njenog nećaka.

“Ona je napisala na poledjini fotografije – Frida Kalo.”

Sintija Konoli je kustos za vizuelne umetnosti galerije Artisfera. Poseban utisak je na nju ostavila ova Fridina fotografija, nazvana “Meksičke igračke.”

To liči na kočiju, gde se konj gotovo prevrnuo a jedna osoba leži na zemlji. Zato se pitam da li je, preko meksičkih igračaka, opisala sopstvenu nesreću.”

U nesreći koja je dramatizovana u filmu Frida, slikarka je zadobila teške povrede kičme. Nekoliko fotografija na izložbi prikazuje je kako leži u bolnici.

“Vidi se da je veći deo života trpela bol. Stalno je imala operacije u pokušaju da se spasi tog bola.”

Na drugim fotografijama vide se Fridini rodjaci i prijatelji, medju kojima je fotograf Nikolas Mari.

"Ono što se vidi u njegovom studiju je veoma interesantno, jer uz pomoć lupe možete da vidite portret Fride Kalo na zidu.”

Tu su i autoportreti njenog oca, koji je bio profesionalni fotograf.

“Postoji oko 20 autoportreta njenog oca, veoma formalne fotografije. To nas navodi na pomisao da je njen otac imao veliki uticaj na njenu umetnost.”

Frida je sakupljala fotografije drugih umetnika kao što je Men Rej.

"Kada pogledate ovu izložbu, pitam se šta je sve ona sačuvala, i zbog čega? Da li je planirala da ih koristi za neku svoju sliku?”

Mi to možda nikada nećemo saznati…

XS
SM
MD
LG