Linkovi

Novi početak za problematičnu omladinu


Mladi zapali u nevolje podvrgavaju se programu Novi početak
Mladi zapali u nevolje podvrgavaju se programu Novi početak

Program pod nazivom “Novi početak” pruža nadu za mlade koji su u sukobu sa zakonom.

Tinejdžeri koji dođu u sukob sa zakonom, zbog tuče, krađe, prodaje droge, mogu da budu izbačeni iz škole ili čak da završe u zatvoru. Pomoći tim mladim ljudima da promene svoj život jeste izazov ali nije nemoguće. Tokom kursa koji traje manje od godinu dana, program u Vašingtonu i okolini, omogućava mladim ljudima, pod nadzorom suda ili socijalnih službi, da dobiju „Novi početak“.

Svaki mladić u ovoj grupi doneo je neku lošu odluku.

Terens Sinkler, polaznik Novog početka
“Učestvovao sam u tučama ili drugim incidentima što me je odvelo u zatvor.”

Zato što je imao 17 godina u to vreme, umesto da bude osuđen na zatvorsku kaznu, Terens Sinkler bio je poslat na program pod nazivom “Novi početak”. On je proveo dane učeći kako bi dobio diplomu srednje škole dok je istovremeno učio zanat.

Terens Sinkler,
“To radite za sebe.”

Instruktor stolarstva Kenet Teli kaže da je to veoma teško za neke od ovih polaznika.

“Ponekada oni prilaze sa podozrenjem, zatim postanu kreativni i počnu da prave svoje proizvode. To je tačka u kojoj postanu zainteresovani.”

Rad tokom časova oblikovanja drveta ili metala uči ih i drugim stvarima.
Kenet Teli,
“Uliva im strpljenje, uči ih kako da prate smernice, uči ih da planiraju bilo šta što treba da naprave i takođe pruža im zadovoljstvo kada završe.“

Direktor programa “Novi početak” kaže da jednom kada su motovisani, ti mladi ljudi postanu nestrpljivi da stiknu znanje. Časovi obučavanja radnika uče ih kako da napišu rezime i pripreme se za intervju za posao.

“Oni uče osnovne stvari, kako da odgovore na pitanja tokom intervjua, držanje i gestikulaciju i na koji način će to uticati na njihov intervju.”

Takođe uče osnovne životne veštine.

Toni Lemons
“Uče kako da brinu o sopstvenom budžetu i finansijama.”

Na kraju programa koji traje 11 meseci, Novi početak pomaže svojim polaznicima, kao što je Tajron Džerard, da pronađu posao.

Toni Lemons
“On je vredan radnik, veoma je predan, sada radi kao recepcioner.”

Tajron Džerard
“I dalje želim da postanem inženjer. Volim osećaj kada vas tretiraju kao odraslog, daju vam posao, daju vam glas.“

On kaže da program daje rezultate zato što prihvata da je mladim problematičnim ljudima potrebno da pronađu novi put u životu.

Tajron Džerard
“Njima je potrebno obrazovanje, a potrebna im je i muška figura u životu, starija od njih ili blizu njihovim godinama. Njima je jednostavno potrebna struktura, jer ako je nemaju u osnovi mogu da rade šta žele.”

Druga stvar koja im je potrebna, kaže Toni Lemons, je pouzdanje da će sami postati dobar primer.

Toni Lemons, Direktor programa
“Naš posao je da im pomognemo da se povežu sa svojom zajednicom.”

Zato su časovi na otvorenom podjednako važni kao i oni u učionici. Tako postoje događaji, kao što je lokalni turnir u ribolovu, gde učenici “Novog početka” pomažu mlađoj deci. Sve je to napravljeno kako bi pomoglo mladim ljudima da shvate da su deo zajednice i da mogu da dobiju šansu da ostvare Novi početak, posle kojeg za njih neće biti prepreka.
XS
SM
MD
LG