Linkovi

Fratini: Bez državničkih simbola na samitu u Sarajevu


Jeremić i Fratini tokom susreta u Beogradu
Jeremić i Fratini tokom susreta u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, koji je danas posetio Kosovo, izjavio je da je Priština podržala predlog da na samitu u Sarajevu učestvuje bez isticanja državničkih simbola.

Na Samitu u Sarajevu trebalo bi koristiti takozvani “gimnik model”, koji je korišćen na skupu u Pragu, gde su zvaničnici raznih zemalja bili predstavljeni samo imenom, bez isticanja drzavničkih simbola”, izjavio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Kosova Skenderom Hisenijem.

Hiseni je podržao predlog Fratinija, rekavši da je prihvatljivo svako rešenje koje će Kosovo predstavljati ravnopravno sa ostalim učesnicima. Ministar inostranih poslova Italije u pristini je ragovarao i sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova, na sednici koja je priredjena u njegovu čast, Fratini je kazao da Italija u potpunosti podržava Kosovo na putu ka Evropskoj uniji i istakao da mora da postoji i odgovornost Kosova kao države prema svim gradjanima.

“Italija je odmah priznala nezavisnost koja je sada nepovratna I to je ključan element ovog regiona. Medjutim nezavisnost je takodje status koji zahteva dodatne odgovornosti na nacionalnom nivou za garantovanje sigurnosti, blagostanja I takodje prava svih gradjana bez razlike i bez diskriminacije”, rekao je Fratini.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići zahvilio se šefu Italijanske diplomatije što je ta zemlja medju prvima priznala nezavisnost Kosova rekavši da su taj primer kasnije sledili i ostali, kako je kazao, prijatelji Kosova.

Ministri inostranih poslova Italije i Kosova
Ministri inostranih poslova Italije i Kosova

“Od proglašenja nezavisnosti Kosovo je postalo faktor mira i stabilnosti u regionu. Na Kosovu postoji stabilna politička klima i vlada duh pomirenja i medjuetničke saradnje”, rekao je Krasnići.

Italijanski šef diplomatije posetu Prištini završio je susretom sa najvišim medjunarodnim predstavnicima na Kosovu.

Podrška integraciji Srbije u EU

Ministar inostranih poslova Italije je prethodno u Beogradu, u razgovoru sa najvišim zvaničnicima Srbije, takođe predložio da na samit u Sarajevo dođu i Srbija i Kosovo, jer neće biti isticanja naziva zemalja.

Fratini je rekao da sa konferencije članicama EU treba da bude upućena poruka o tome šta države regiona mogu da ponude Uniji, kako bi se u neophodnost prikljčenja ovih država EU uverile i one članice koje su za sada neodlučne.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić kazao je da veruje će i Priština pokazati dozu spremnosti da se tom problemu razumno pristupi.

"Ali postoje neke crvene linije koje se ne mogu preći bilo kakvom dozom dobre volje. A to su linije međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Kosovo ne može nigde biti predstavljeno na način koji je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244."

Fratini, koji se sastao i sa potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem, poručio je da njegova zemlja podržava što skorije upućivanje aplikacije Srbije za članstvo u EU na razmatranje Evropskoj komisiji – bilo bi dobro do kraja juna, kako bi Srbiji što pre bio upućen upitnik i počeo njen zvanični put ka EU.

Fratini je istakao da se Italija zalaže i za što skoriji početak primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da želi da bude prva zemlja EU koja će ratifikovati sporazum:

"Taj sporazum je za sada blokiran i radimo na tome da se što pre odmrzne. Italija je tehnički već spremna da ratifkuje taj sporazum u parlamentu čim se dobije zeleno svetlo za to."

Govoreći o ukidanju signala srpskih operatera na Kosovu, šef italijanske diplomatije je rekao da u osetljivoj situaciji kakva je trenutno na Kosovu i Metohiji, gde su Srbi ostali bez telefonskog signala, "svaki potez mora biti dobro promišljen. Fratini je ocenio da treba hitno sprovesti tehnička rešenja kako problem ne bi eskalirao, a ne praviti od toga političko pitanje.

XS
SM
MD
LG