Linkovi

Francuski vojni brod se nasukao tokom demonstracije sile


Vojne snage Francuske, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Država odložile su danas zajedničku vežbu na Guamu jer se francuski desantni brod nasukao.

Havarija se dogodila na francuskom desantnom brodu Mistral, a komanda nije odmah izdala saopštenje kada će se vojne vežbe nastaviti.

“Prema prvim procenama, oštećen je jedan od dva propelera. Nije bilo povređenih, niti je došlo do curenja benzina ili drugih štetnih materija”, rekao je novinarima Džef Grajms, kapetan ratne mornarice SAD.

Vežba je zamišljena kao pružanje podrške slobodnom prolazu brodova u međunarodnim vodama kao i suprotstavljanje rastućem vojnom prisustvu Kine u toj oblasti.

“Drugi važan aspekt ove vežbe je multinacionalni. Mi ne obučavamo samo američku vojsku već učimo da obavljamo operacije sa prijateljima i saveznicima u regionu, u ovom slučaju sa Francuskom, što dugo nije rađeno ovde na Guamu, odnosno ne samo na Guamu već u Pacifiku. To produbljuje naše partnerstvo u ovom regionu i pruža uveravanja za one koji se ne slažu sa nama, da smo spremni u svakom momentu”, poručio je Grajms.

Kina polaže pravo na skoro čitavo Južno kinesko more, ali odbacuje tvrdnje da pokušava da militarizuje tu oblast, gde je napravila sedam veštačkih ostrva, što su druge zemlje oštro kritikovale. Kina tvrdi da su ostrva napravljena za civilne potrebe.

Kina je takođe pružila uveravanja da neće ometati plovidbu ili prelet aviona u toj oblasti, ali je pitanje o vojnim brodovima i avionima i dalje otvoreno.

XS
SM
MD
LG