Linkovi

Nastavljaju se protesti u Francuskoj


Protesti u Lionu, 21. oktobar 2010.
Protesti u Lionu, 21. oktobar 2010.

Radnici, studenti i srednjoškolci ponovo su blokirali skladišta goriva i javni saobraćaj u većim francuskim gradovima, dok se nastavljaju protesti protiv vladinog zakonskog predloga o reformi penzionog sistema. Predlogom se predvidja pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine, a za pravo na punu penziju sa 65 na 67 godina.

Policija u Lionu jutros se sukobila sa studentima i srednjoškolcima koji su na njih bacali razne predmete i prevrtali parkirane automobile. U Marseju, policija je uspela da otvori gradski aerodrom, koji je bio pod opsadom stotina štrajkača - radnika tamošnje rafinerije. Vojska je dobila zadatak da ukloni nagomilano smeće sa ulica tog lučkog grada. Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da će nastaviti sa planiranom reformom penzionog sistema. Sarkozi je rekao da je nasilje koje je izbilo u zemlji na marginama protesta protiv penzione reforme "skandalozno" i upozorio da izgrednici “neće imati poslednju reč". Francuski Senat trebalo je danas da glasa o novom zakonu, ali je i dalje u toku oštra debata članova tog parlamentarnog doma. Opozicioni socijalisti se protive novom zakonu o penzijama, a debata bi, kako procenjuju posmatrači, mogla da se nastavi i u petak.

Opozicioni socijalisti su usporili proces usvajanja novog zakona time što su podneli stotine amandmana na tekst zakonskog predloga. Oni takođe zahtevaju dalje razgovore o novoj meri. Međutim, analitičari kažu da aktuelna vlada desnog centra verovatno neće izaći u susret takvim zahtevima.

Američka pop zvezda Lejdi Gaga otkazala je dva koncerta u Parizu, zbog, kako je navedeno, logističkih problema, uzrokovanih protestima.

XS
SM
MD
LG