Linkovi

Francuska: "Neutralisan novi tim terorista"


Francuski specijalci hapse osumnjičenu osobu tokom racije u pariskom predgradju Sen Deni, 18. novembra 2015.
Francuski specijalci hapse osumnjičenu osobu tokom racije u pariskom predgradju Sen Deni, 18. novembra 2015.

Sedmočasovna racija francuske policije u pariskom predgradju Sen Deni završena je smrću dvoje i hapšenjem osmoro osumnjičenih terorista.

Osumnjileni islamistički ekstremisti koji su bili meta policije u sredu rano ujutro činili su terorističku jedinicu sposobnu da planira novi naoad, rekao je pariski tužilac Fransoa Molen:

"Novi tim terorista je neutralisan i imajuči u vidu njihovo oružje, njihovu organizacionu strukturu injihovu rešenost oni su mogli da izvrše seldeći napad", rekao je Molen.

Racija je izvršena oko dva kilometra od fudbalskog stadionakoji je bio jedno od poprišta napada prošle nedelje.

Molen je potvrdio da je naredba za raciju u sredu izdata pošto je prisluškivanje telefona navelo vlasti da posumnjaju da se Abdelhamid Abaud, za koga se veruje da je organizator napada prošlog petka, nalazi u stanu u Sen Deniju

Medjutim Molen je rekao da Abaud, belgijski državljanin marokanskog porekla, nije medju osam osoba uhapšenih tokom racijeČ

"Identited uhapšenih za sada nije zvanično poznat, ali mogu da kažem da Abdelhamid Abaud, kao i jedan od počinilaca koji je u bekstvu, Salah Abdeslam, nisu medju njima."

Molen je dodao d a vlasti rade na utvrdjivanjun identiteta osoba koje su poginule u raciji u kojoj je takodje povredjeno troje policajaca.

Neposredno nakon okončanja policijske akcije predsednik Fransoa Oland izjavio je da je Francuska "u ratu" sa terorizmom ali je upozorio protiv neumerenih reakcija.

"Ksenobični, antisemitski i antimuslimanski akti ne mogu biti tolerisani", poručio je Oland.

Francuski predsednik je pozvao svoje sunarodnike da se suprotstave teroristima tako što će u punoj meri nastaviti sa normalnim životom. On je takodje obećao pojačanu bezbednost na javnim mestima, istakavši da će Francuska ostati "zemlja sloboda".

Govoreći na konferenciji francuskih gradonačelnika Oland je rekao da želi da izgradi veliku koaliciju koja će se boriti protiv ekstremista Islamske države. On će o tome razgovarati sa američkim predsednikom Barakom Obamom sledeće nedelje u Vašingtonu, dok će se 26. novembra sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Oland je takodje predložio reviziju francuskog ustava u cilju efikasnijeg suočavanja sa terorizmom, uključujući i mogućnost oduzimanja francuskog državlljanstva dvojnim državljanima ukoliko budu osudjeni za terorizam.

On je preložio i usvajanje zakona kojim bi vanredno stanje moglo da bude produženo do tri meseca i da omogući vlastima da rasturaju skupove na kojima se "veliča terorizam" ili se ljudi podstiču na vršenje terorističkih akata.

XS
SM
MD
LG