Linkovi

Dan Bastilje u Francuskoj


Crkva Notrdam okupana u svetlu tokom proslave Dana Bastilje
Crkva Notrdam okupana u svetlu tokom proslave Dana Bastilje

Blizu 5.000 vojnika, uključujući trupe UN-a sa plavim beretkama iz 13 arfičkih zemalja marširale su pored predsedničke tribine

Visoke svetske ličnosti uključujući generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna priključile su se francuskom predsedniku Fransoa Olandu tokom proslave dana Bastilje danas u Parizu.

Blizu 5.000 vojnika, uključujući trupe UN-a sa plavim beretkama iz 13 arfičkih zemalja marširale su pored predsedničke tribine na kojoj je predsednik Oland stajao sa Ban Ki Munom.

Najveći praznik u Francuskoj odirava se u senci smrtonosne železničke nesreće samo 20 kilometara južno od glavnog grada. Bar sedam osoba je ubijeno tokom prekjučerašnjeg iskakanja voza iz šina. Mnogi su povredjeni.

Predsednik Oland je u TV intervjuu rekao da puno toga treba uraditi na održavanju tradicionalnih železničkih pruga.

On se ipak fokusirao na dostignuća Pariza rekavši da francuska ekonomija počinje da se oporavlja. Takodje je naveo porast industrijske prozivodnje i neznatno povećanje potrošnje.

Tradicionalnu vojnu paradu na Šanzelizeu predvodio je oficir iz Malija, čime je naglašena uloga Francuske u oslobodjenju severa te afričke zemlje od islamista i drugih pobunjeničkih trupa.
XS
SM
MD
LG