Linkovi

„Zlatni porub“ francuskih ekonomskih oblaka


Zlatnu pločicu od jedne unce, koju je dizajnirao modni kreator Žan Pol Gotje, izložena je sa zlatnim polugama teškim izmedju jedne unce i 500 grama.
Zlatnu pločicu od jedne unce, koju je dizajnirao modni kreator Žan Pol Gotje, izložena je sa zlatnim polugama teškim izmedju jedne unce i 500 grama.

Evropski ekonomski problemi bacaju tamne senke uoči božićnih praznika u Francuskoj. Međutim, nevolje sa eurom tokom 2011, pogodovale su grupi Parižana – koji trguju zlatom.

Ulica Vivijen u srcu Pariza – već dugo je središte francuske trgovine zlatom. Za trgovce, vremena odavno nisu bila ovako dobra. Od početka globalne finsnijska krize 2008, cena zlata se višestruko povećala. Mišel Prije je specijalista za prodaju zlatnika, takozvanih „Napoleona“ i drugih vrednih predmeta u svojoj radnji u Ulici Vivijen.

Cena zlata se povećala 4 – 5 puta... Počeli smo sa oko 280 dolara za uncu. Sada je to 1700 dolara. A pitanje je da li će da nastavi da raste. Moje mišljenje je da zlato nije promenilo vrednost, nego je vrednost izgubio papir“, kaže taj trgovac.

Evropska unija se do sada suprotstavljala korišćenju takozvanog kvantitativnog olakšavanja u razmerama koje se vide u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Japanu.

U suštini, to znači da Centralna banka otkupljuje vladine obveznice da bi podstakla kredite. Mišel Prije kaže da javnost postaje skeptična.

Ljudi razumeju da se bez obzira na naziv, kvantitativno olakšavanje ili kako god ga nazovete, tu radi o štampanju novog novca bez ikakve stvarne vrednosti. Tako da shvataju da bi to moglo da se nastavi u nedogoled, jer niko neće da spreči vladu da štampa novac dokle god ona treba da pokrije svoje troškove. Ali zlato ipak ne možete da štampate.“

Francuski predsednik Nikola Sarkozi kaže da je uveren da će evropski lideri da podrže odvažne mere za spasavanje eura. On vrši pritisak da Evropska centralna banka pomogne slabijim zemljama eurozone – čemu se međutim Nemačka protivi. Mišel Prije kaže da mu poznavanje drevnih valuta ukazuje gde će se sve to završiti.

Posle 3, 4 ili 5 godina, zemlje eurozone će se vratiti na pristojan nivo zaduženosti. A svi mi ćemo izgubiti 30 odsto svoje kupovne moći. To je samo inflacija. Ali sve vlade rešavaju svoje probleme izazivajući inflaciju, već 2700 godina.“

Čuveni pariski Šanzelize je hram potrošačke kupovne moći. Uprkos božićnoj rasveti, među ljudima se ne oseća neka posebna praznična radost.

Ako treba da štedimo, to čemo činiti sa poklonima, a ne sa hranom“, kaže turista Bernar Vilem.

Cene svakodnevnih proizvoda rastu, naročito osnovne robe i cena transporta. Sve postaje sve skuplje“, primećuje Parižanka Marina Diran.

Ove godine, trgovci na Ulici Vivijen sugerištu da bi zlatni „Napoleon“ mogao da bude najmudriji božićni poklon uopšte.

XS
SM
MD
LG