Linkovi

Ključni razgovori u Berlinu


Novoizabrani francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel uoči razgovora u Berlinu
Novoizabrani francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel uoči razgovora u Berlinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i novoizabrani predsednik Francuske Fransoa Oland sastali su se danas u Berlinu u trenutku nove panike u eurozoni. Olandova poseta Nemačkoj na kratko je odložena nakon što je avion, u kojem se nalazio, pogodio grom. Francuski predsednik bio je primoran da se vrati u Pariz gde se ukrcao u drugi avion. Dvoje lidera pokušavaju da premoste političke razlike, dok je opasnost od izlaska Grčke iz eurozone sve realnija.

Fransoa Oland je obezbedio svoju pobedu na izborima na platformi protivljenja oštrim merama štednje. Njegov prvi sastanak svega nekoliko sati posle polaganja zakletve na položaj predsednika Francuske je sa samim arhitektom evropskog programa štednje – nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona umanjuje značaj njihovih razmimoilaženja.

„Franko-nemačka saradnja ima suštinski značaj za Evropu. A s obzirom da svi želimo da Evropa bude uspešna, ova saradnja će da počne vrlo brzo.“

Oland bi hteo da Evropa više uloži u razvoj. On se tokom kampanje zalagao za uvođenje euroobveznica i moćniju, političkiju Evropsku centralnu banku. To dovodi dvoje političara u sukob, kaže Filip Moro Defarž iz Francuskog instituta za međunarodne odnose.

„Gospođa Merkel izgleda kao da je čvrsto odlučila da ne prihvati Olandovu viziju. Ona ističe da moramo da uspostavimo zdravije javne finansije. Moramo da se uhvatimo u koštac sa dužničkim problemom. I gospođa Merkel neće odustati od toga.“

Francuski birači su odbacili program štednje svog dosadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija. Premda njegov naslednik možda jezdi na kresti talasa protiv štednje, on ima svoju Ahilovu petu, kaže Olaf Kram, direktor evropske analitičke organizacije „Polisi netvork“.

„Oland ima veoma jak demokratski mandat, ali veoma slab ekonomski mandat. Francuska ima mnogo problema u vezi sa svojim sadašnjim platnim bilansom – deficitom, nezaposlenošću i tako dalje, tako da će on takođe imati ograničene mogućnosti za delovanje.“

Angela Merkel je isto tako suočena sa problemima, posle teškog izbornog poraza u najmnogoljudnijoj saveznoj državi prošle nedelje, svega 18 meseci pre nacionalnih izbora. Međutim, bura koja se sprema u Grčkoj je ono što podstiče strahovanje u Berlinu i daleko šire. O izgledima da ta zemlja napusti eurozonu, sada se otvoreno razgovara u evropskim prestonicama – što je pre svega nekoliko meseci bilo nezamislivo, kaže analitičar Oaf Kram.

„Šta da radimo sa Grcima? Da li da promenimo uslove programa ekonomske pomoći? Da im damo više vremena? Da im ubrizgamo više novca? Sve to je uistinu sporno i Nemci žele da Angela Merkel u tome bude stvarno odlučna.“

Francuska i Nemačka su bile pokretačke sile evropske integracije. Analitičari ističu da će njihovi lideri morati brzo da prevaziđu međusobne razlike, jer je u pitanju sam opstanak eura.

XS
SM
MD
LG