Linkovi

Kineski jezik sve popularniji u Francuskoj


Neke francuske kompanije uveli su obavezu učenja kineskog jezika.
Neke francuske kompanije uveli su obavezu učenja kineskog jezika.

Oko 30.000 francuskih škola je uvelo učenje mandarinskog jezika, koji je po popularnosti prevazišao ruski i portugalski.

Ne tako davno, američki i japanski turisti su u Francuskoj bili na ceni, jer su trošili više od svih ostalih turista. Međutim, to više nije slučaj, pogotovo u letnjim mesecima. Francuska turistička industrija nastoji da privuče turiste sa dubljim džepovima. Ovih dana, to su Kinezi. Kako javlja dopisnik Glasa Amerike u Parizu, Liza Brajant, Francuzi se vraćaju u školske klupe, kako bi naučili kineski.

Nastavnica Meifen Čen tvrdi da se lako može naučiti mandarinski, zvanični jezik u Narodnoj Republici Kini. Možda je u pravu, ali odlazak na njen čas je ipak naporan posao. Jedna od njenih učenica je novinarka. Drugi učenik pre svega želi da nešto nauči o Kini. Treća je poslovna žena Džuli Antonelo, koja često putuje u Kinu. Ona kaže da uči kineski da bi mogla da sklapa što povoljnije poslove.

„Često tamo putujem, pa želim da poznajem njihovu kulturu. Želim da se sporazumevam… hoću sama da naručim kafu ili taksi.“

Francuzi ne posluju s Kinezima samo kada su u Kini. Kineski poslovni svet dolazi u Francusku. Prema najnovijim podacima, Francusku posećuje oko pola miliona Kineza godišnje. Turistički stručnjaci veruju da bi taj broj mogao do 2020. da se popne na najmanje dva miliona godišnje. Kako u Kini rastu plate, tako grupa nastavnika kao što je ova, može da sebi priušti put u inostranstvo. Čester je nastavnik engleskog u Kini. On kaže da uživa u Parizu.

„Svuda vidimo nazive na kineskom. Radnje, restorane…“

Jedan od razloga zbog kojih ima puno kineskih naziva je dolazak kineskih turista, koji puno kupuju – čak i oni sa malim budžetom kao što je student Vang Ji.

„Idem do Šanz-Elizea da vidim da li tamo ima nešto što me zanima.“

Prema podacima grupe Global blu, na kineske turiste otpada jedna četvrtina svih duty-free kupovina u Francuskoj. Robna kuća Galeri Lafajet pazi da osoblje govori kineski.

En Kifer je turistički agent za luksuzna putovanja. Njeni klijenti obuhvataju bogate kineske poslovne ljude i vladine zvaničnike.

„Kinezi koji dođu u Pariz potroše više od 60 odsto svog turističkog budžeta na kupovinu. To je veoma važan deo turizma za njih.“

Kifer takođe pomaže najluksuznijim pariskim hotelima da bolje upoznaju potrebe svojih kineskih gostiju.

„Takođe upoznajem hotelijere sa duhom, mentalitetom i kulturom kineskog turiste. Kako se Kinezi ophode i kakvu hotelsku uslugu očekuju.“

U porastu je i interes za kinskim jezikom. Oko 30.000 francuskih škola je uvelo učenje mandarinskog jezika, koji je po popularnosti prevazišao ruski i portugalski. Neke francuske kompanije uveli su obavezu učenja kineskog jezika.

Nezavisni jezički instruktor Meifen Čen kaže da je broj njenih studenata znatno porastao u poslednjih nekoliko godina.

„Interes je ogroman. Kina postaje sve otvorenija. To je druga po veličini ekonomija u svetu. U tom kontekstu učenje kineskog je od ključne važnosti i za turizam i za poslovni svet. Poznavanje jezika pomaže zapadnjacima da lakše sklapaju prijateljstvo sa Kinezima.“

Čen kaže da njeni časovi nisu teški. Ona tvrdi da svi njeni učenici sa strašću uče kineski.
XS
SM
MD
LG